Πιο κοντά η ίδρυση ιδιωτικής ιατρικής σχολής

Πιο κοντά η ίδρυση ιδιωτικής ιατρικής σχολής

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πιο κοντά στην ίδρυση μη κρατικής ιατρικής σχολής στην Αθήνα έρχεται το fund CVC, καθώς χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ομόφωνα τη συγκέντρωση που αφορά την απόκτηση κοινού ελέγχου από τη Hellenic Healthcare Holding 3 (εταιρεία του CVC στην Κύπρο) και τον οργανισμό ιδιωτικού δικαίου Πανεπιστήμιο Λευκωσίας επί των εταιρειών Nicosia Greece Branch Medical Limited και Vanes Limited. Υπενθυμίζεται ότι η Nicosia Greece Branch Medical Limited έχει καταστατικό σκοπό την ίδρυση και λειτουργία ιατρικής σχολής στην Αθήνα, βάσει του νόμου 5094/2024 που θεσπίστηκε πρόσφατα για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. H Vanes Limited, σημειωτέον, θα διαθέσει την ακίνητη περιουσία της για τη στέγαση του πανεπιστημίου, περιουσία που περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ακίνητο της Olympic Catering στο Ελληνικό.

Εκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων

Σε νέα διάθεση εντόκων διαρκείας έξι μηνών στο κοινό θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα το ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο σχετικής δημοπρασίας ύψους 625 εκατ. ευρώ που θα διενεργηθεί την Τετάρτη. Ως συνήθως, όποιος ιδιώτης επιθυμεί να προμηθευτεί τα εν λόγω έντοκα μπορεί να το κάνει μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η περίοδος εγγραφών ξεκινάει την Τρίτη 23 Απριλίου και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 25 Απριλίου.

Ξανά σε πλειστηριασμό το κτίριο της «Ράδιο Κορασίδη»

Μία ακόμη φορά θα επαναληφθεί ο πλειστηριασμός του κτιρίου της «Ράδιο Α. Κορασίδη» στον Πειραιά. Η εκποίηση του ακινήτου θα λάβει χώρα, κατ’ εξαίρεσιν ύστερα από αίτημα των ενδιαφερομένων, την Πέμπτη 23 Μαΐου. Για το κτίριο, με τιμή εκκίνησης 4,5 εκατ. ευρώ, καλλιεργούνται προσδοκίες για εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος λόγω του νέου καθεστώτος για τη «χρυσή βίζα» που ορίζει πως το χαμηλότατο όριο επένδυσης 250.000 ευρώ διατηρείται για βιομηχανικά κτίρια που μετασκευάζονται σε κατοικίες.

Πρόστιμα 1,48 εκατ. σε 11 επιχειρήσεις

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1,48 εκατ. ευρώ επέβαλε ο υπουργός Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και σε γνωστές αλυσίδες, με τις παραβάσεις να αφορούν κυρίως παραπλανητικές εκπτώσεις. Το μεγαλύτερο πρόστιμο, 520.000 ευρώ, επιβλήθηκε στη Leroy Merlin. Πρόστιμα επίσης επιβλήθηκαν στην «Αττικά Πολυκαταστήματα» (300.000 ευρώ), στην Cosmos Sport (220.000 ευρώ), στην Jysk (120.000 ευρώ), στη Web Supplies (100.000 ευρώ), στην «Απόθεμα» (100.000 ευρώ) και σε τέσσερις ακόμη επιχειρήσεις κάτω των 50.000 ευρώ σε κάθε μία (γι’ αυτόν τον λόγο δεν δημοσιοποιούνται οι επωνυμίες τους). Πρόστιμο, τέλος, 80.000 ευρώ επιβλήθηκε στην «Πλαίσιο» για παραβάσεις του νόμου περί προστασίας καταναλωτή.

Προς νέο ρεκόρ επιδόσεων οι εισηγμένες

Η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζει να ενισχύει την εκτίμηση της υπέρβασης της περυσινής ιστορικής επίδοσης στη λειτουργική και καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών. Εως τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Securities, στο 46% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει μεγέθη, τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώνονται σε 13,06 δισ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη σε 10,07 δισ. ευρώ, ενώ τα ανακοινωμένα μερίσματα διαμορφώνονται σε 3,5 δισ. ευρώ. Η απόσταση για τα ιστορικά υψηλά είναι 820 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά κέρδη και 300 εκατ. ευρώ για την καθαρή κερδοφορία, ενώ οι εταιρείες σημαντικού ειδικού βάρους που δεν έχουν ανακοινώσει είναι οι ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Αβαξ και Καρέλια και εκτιμάται ότι θα υπερκαλύψουν τη διαφορά. Πέρα από τα ρεκόρ επιδόσεων είναι εξίσου εντυπωσιακή η κατανομή των κερδοφόρων εταιρειών: 94% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα είναι κερδοφόρες, ενώ μόλις 6% –δηλαδή τέσσερις εταιρείες– είναι ζημιογόνες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή