Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 1,735 δισ. ευρώ το α΄ δίμηνο του έτους

Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 1,735 δισ. ευρώ το α΄ δίμηνο του έτους

Στα 3,98 εκατ. οι φορολογούμενοι που έχουν οφειλές στην εφορία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένα κατά 16,6% είναι τα χρέη των φορολογουμένων προς την εφορία στο πρώτο δίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα ανήλθαν σε 1,735 δισ. ευρώ, από 1,48 δισ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2023. Η εξέλιξη αυτή διόγκωσε το συνολικό χρέος, το οποίο ανέρχεται πλέον στα 107,18 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στο ίδιο διάστημα οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες κατάφεραν να εισπράξουν 968 εκατ. ευρώ (παλαιό και νέο ληξιπρόθεσμο χρέος). Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου ανέρχονται σε 3.878.712.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης δείχνουν ότι η φορολογική συμμόρφωση διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, με 8 στους 10 φορολογουμένους να πληρώνουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους. Η αντίφαση αυτή μεταξύ των εκατομμυρίων οφειλετών και φορολογουμένων που πληρώνουν εμπρόθεσμα οφείλεται στους εξής λόγους:

– Πολλοί από τους οφειλέτες είναι ήδη σε ρύθμιση και πληρώνουν, αναγκαστικά, εμπρόθεσμα τους φόρους τους.

– Πολλοί εκ των οφειλετών έχουν αποβιώσει.

– Αρκετές επιχειρήσεις έχουν πτωχεύσει και παραμένουν στη σχετική λίστα, καθώς για να θεωρηθούν χρέη ανεπίδεκτα είσπραξης πρέπει να περάσουν 20 χρόνια.

– Χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν μικρά χρέη στην εφορία και σε αρκετές περιπτώσεις δεν το γνωρίζουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

– Το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 1,735 δισ. ευρώ. Από αυτά, 1,52 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.

– Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2024 και νέων) έχει φθάσει τα 107,18 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 26,3 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 80,86 δισ. ευρώ.

– Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 3,98 εκατ. Μάλιστα, σε 1,5 εκατ. έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

– Το 2023 εισπράχθηκαν συνολικά 5,4 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο πρώτο δίμηνο του έτους οι εισπράξεις έχουν φθάσει στα 968 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας των νέων κέντρων βεβαίωσης και είσπραξης, που παρακολουθούν την αποπληρωμή των οφειλών, ενώ μέσω της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ κάθε μήνα αποστέλλονται μηνύματα για τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων.

– Οι εμπρόθεσμες πληρωμές ΦΠΑ ανήλθαν σε 84,95%, καθώς από βεβαιωμένες οφειλές ύψους 1,5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία εισέρρευσαν στην ώρα τους 1,28 δισ. ευρώ.

– ΕΝΦΙΑ. Στο πρώτο δίμηνο του έτους το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στο 82,47%.

– Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Πληρώθηκε εμπρόθεσμα το 91,47% του φόρου.

– Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η χειρότερη απόδοση σε όλες τις κατηγορίες καταγράφεται στα φυσικά πρόσωπα. Καταβλήθηκε εμπρόθεσμα το 76,06% του φόρου.

Οπως προκύπτει από τα στατιστικά της ΑΑΔΕ, 1.481 φορολογούμενοι έχουν αμφισβητήσει τις αποφάσεις των εφοριών στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Από τις ανωτέρω περιπτώσεις εξετάστηκαν και έκλεισαν οι 1.008, από τις οποίες 258 έγιναν δεκτές, 784 απορρίφθηκαν, για 4 υποθέσεις οι φορολογούμενοι δήλωσαν παραίτηση και οι υπόλοιπες 12 απορρίφθηκαν σιωπηρά χωρίς να εξεταστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή