Οι ανισορροπίες της οικονομίας

Οι ανισορροπίες της οικονομίας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yψηλό δημόσιο χρέος, μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ασθενής εξωτερική θέση, δηλαδή υψηλό έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και υψηλή ανεργία είναι οι ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας που καταγράφει η χθεσινή έκθεση της Κομισιόν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Σε όλες υπήρξε βελτίωση το 2023, αλλά η Κομισιόν προειδοποιεί ότι απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογή και στενή παρακολούθηση, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες ή τη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. στους σχετικούς δείκτες. Σε ό,τι αφορά ειδικά το χρέος επαναλαμβάνει προηγούμενη εκτίμησή της ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός βραχυπρόθεσμα, υψηλός μεσοπρόθεσμα και χαμηλός μακροπρόθεσμα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου παραμένει πολύ πάνω από τα προ κρίσης επίπεδά του, η καθαρή επενδυτική θέση είναι η χαμηλότερη στην Ε.Ε., ενώ η κατανάλωση ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε.

«Βουτιά» των πωλήσεων iPhone στην κινεζική αγορά  

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 δεν αποδείχθηκε ευνοϊκό για την Apple. Οι πωλήσεις του προϊόντος – συμβόλου της, δηλαδή του iPhone, είχαν τη χειρότερη επίδοσή τους στην Κίνα από το 2020, διότι μειώθηκαν 19% σε ετήσια βάση εξαιτίας του ανταγωνισμού συνολικά και ειδικά του νέου έξυπνου κινητού της Huawei. Το μερίδιο της Apple στην κινεζική αγορά, τη μεγαλύτερη διεθνώς, ελαττώθηκε στο 15,7% έναντι του 19,7% το 2023, και από την πρώτη θέση βρέθηκε στην τρίτη με κριτήριο τις πωλήσεις κινητών.   

Ανοδος των πτήσεων, λίγες οι καθυστερήσεις    

Μικρό, πλην υπολογίσιμο, είναι το ποσοστό της Ελλάδας στο σύνολο των καθυστερήσεων πτήσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση την εβδομάδα 8-14 Απριλίου. Η χώρα μας, δηλαδή, αντιπροσώπευε το 2% της αναχώρησης αεροσκαφών με καθυστέρηση σε σχέση με την αρχικά προγραμματισμένη ώρα, έναντι 34% της Γαλλίας, 23% της Γερμανίας και 22% της Ισπανίας. Πάντως, η Ελλάδα κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, έναντι του αντίστοιχου του 2019, εμφάνισε άνοδο σε ποσοστό 8% των πτήσεων.  

Οι παρατάσεις και οι ευχαριστίες       

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή του υφυπουργού Υποδομών, Νίκου Ταχιάου, να ευχαριστήσει χθες κατά τα εγκαίνια δύο τμημάτων του Ε65 τον κατασκευαστή (ΤΕΡΝΑ) «επειδή το έργο παραδόθηκε δύο μήνες και δύο ημέρες πριν από τη συμβατική προθεσμία». Και αυτό γιατί η προθεσμία στην οποία αναφέρεται προέκυψε έπειτα από δύο παρατάσεις εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων που αντιμετώπισε το έργο (για τα οποία την ευθύνη έχει αναλάβει το Δημόσιο και θα καταβάλει εκ νέου αποζημιώσεις). Το έργο, σύμφωνα με την αρχική σύμβαση, έπρεπε να είχε δοθεί στην κυκλοφορία από το τέλος του 2021.    

Στην Ουάσιγκτον ο Γιώργος Στάσσης

Τη βεβαιότητα ότι η ΔΕΗ, ως μια ολοκληρωμένη εταιρεία κοινής ωφελείας, ηγέτιδα στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών ενέργειας, είναι ιδανικά τοποθετημένη για να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξέφρασε ο CEO του ομίλου, Γιώργος Στάσσης, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον χθες, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν και ο υφυπουργός των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Τζέφρι Πάιατ. Ο κ. Στάσσης ανέδειξε στην ομιλία του τον κρίσιμο ρόλο των υποδομών δικτύου για την ενεργειακή μετάβαση με έμφαση και στις διασυνοριακές διασυνδέσεις. Υποστήριξε δε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για την επιτυχή και ασφαλή ενεργειακή μετάβαση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Πιστεύω ότι το κοινό ταξίδι είναι πολύ πιο ασφαλές, ενώ το μοναχικό πιο επικίνδυνο από ποτέ», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΔΕΗ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή