«Σαράντης»: Σημαντική αύξηση μεγεθών το α΄ τρίμηνο

«Σαράντης»: Σημαντική αύξηση μεγεθών το α΄ τρίμηνο

Ο όμιλος σχεδιάζει να εισέλθει στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση στο σύνολο των οικονομικών μεγεθών σημείωσε ο όμιλος Σαράντη κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Την ίδια στιγμή, το βλέμμα στραμμένο στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας έχει ο όμιλος, στην οποία ενδέχεται να εισέλθει λανσάροντας γνωστή σειρά αντηλιακής προστασίας προς το τέλος του έτους. Η επέκταση στη Σ. Αραβία εντάσσεται στο πλαίσιο στρατηγικής της εταιρείας με την οποία εστιάζει και στο λανσάρισμα προϊόντων περιποίησης δέρματος εκτός της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Εφόσον μπει στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας, στο ραντάρ του ομίλου θα βρεθούν και άλλες αγορές της Μέσης Ανατολής.

Κατά τα λοιπά, οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ανήλθαν στα 141,6 εκατ. ευρώ από 109,2 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο κοντά 30%. Πάντως, σε οργανική βάση, δηλαδή εάν εξαιρεθεί η πρόσφατη εξαγορά της πολωνικής εταιρείας Stella Pack από τον όμιλο, αυτές σημείωσαν άνοδο 11,6%. Σύμφωνα και με το πενταετές πλάνο ανάπτυξης που παρουσίασε πρόσφατα ο όμιλος στο Investor Day, ο συνολικός τζίρος του ομίλου από τα 482,2 εκατ. ευρώ το 2023 αναμένεται να σημειώσει φέτος αύξηση 23,5% φτάνοντας τα 595,2 εκατ. ευρώ, τα 662,5 εκατ. ευρώ το 2026, τα 698,9 εκατ. ευρώ το 2027 και τα 737,4 εκατ. ευρώ το 2028. Σε επίπεδο κερδοφορίας, ο όμιλος κινείται εξίσου ανοδικά. Ετσι, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν το πρώτο τρίμηνο σημαντική αύξηση κατά 50,1% και ανήλθαν στα 18,6 εκατ. ευρώ από 12,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Παράλληλα, το περιθώριο EBITDA ανήλθε στο 13,1% σημειώνοντας άνοδο 179 μονάδες βάσης. Σε συγκρίσιμη βάση, μη συμπεριλαμβάνοντας την εξαγορά της Stella Pack, τα EBITDA το α΄ τρίμηνο 2024 αυξήθηκαν κατά 30,7% και διαμορφώθηκαν στα 16,2 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο EBITDA να ανεβαίνει στο 13,3% αυξημένο κατά 200 μονάδες βάσης. Σημειώνεται πως η εξαγορά της πολωνικής εταιρείας Stella Pack ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2024, ενώ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, το κέντρο διανομής στη Θήβα βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης με σκοπό το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι εργασίες. Τέλος, οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή δεν φαίνεται να έχουν κάποια επίδραση στα κόστη του ομίλου αλλά και στις τιμές των προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή