Κρας τεστ για τις αγορές τα IPO από CVC και Puig

Κρας τεστ για τις αγορές τα IPO από CVC και Puig

Η αξία των αρχικών δημόσιων εγγραφών το πρώτο τρίμηνο του 2024 διπλασιάστηκε στα 5,26 δισ. δολάρια

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεικτικά για την πορεία των αρχικών δημόσιων προσφορών φέτος θεωρούνται τα IPO δύο εταιρειών μεγάλου βεληνεκούς που πραγματοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Επειτα από δύο υποτονικές χρονιές, η πλήρης ανάκαμψη στις δημόσιες προσφορές αναμένεται το επόμενο έτος, αλλά τα deals, ύψους άνω του 1 δισ., έχουν ήδη προκαλέσει αισιοδοξία.

Η επίδοση του fund CVC Capital Partners κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσής του την Παρασκευή στο Αμστερνταμ και η υποδοχή στην ισπανική εταιρεία αρωμάτων Puig Brands στις αρχές Μαΐου στη Μαδρίτη θα μπουν στο μικροσκόπιο όσων εταιρειών σκέφτονται να επιχειρήσουν την είσοδό τους στις αγορές.

Η αξία των αρχικών δημόσιων εγγραφών το πρώτο τρίμηνο του 2024 διπλασιάστηκε στα 5,26 δισ. δολάρια. Το δεύτερο τρίμηνο έχει επίσης ξεκινήσει ευοίωνα, καθώς τόσο το CVC όσο και η Puig εξασφάλισαν αρκετή επενδυτική ζήτηση για να καλύψει ολόκληρο το μέγεθος των προσφορών τους μέσα σε λίγα λεπτά από την έναρξη της διαδικασίας.

Το ερώτημα τώρα είναι αν αυτή η δυναμική μπορεί να διατηρηθεί.

«Το κλίμα γύρω από τα IPO μπορεί να είναι πολύ εύθραυστο – αν κάποιες συμφωνίες δεν αποδώσουν τα προσδοκώμενα», δήλωσε στο Bloomberg ο Ντιπάκ Σραν της BNP Paribas. «Το πιθανότερο είναι να επαναδραστηριοποιηθεί ευρέως η αγορά των IPO μόνο το 2025», πρόσθεσε.

Η Puig, στα εμπορικά σήματα της οποίας περιλαμβάνονται τα Jean Paul Gaultier, Rabanne και Carolina Herrera, προβλέπεται να έχει χρηματιστηριακή αξία έως και 13,9 δισ. ευρώ, με το CVC να στοχεύει σε παρόμοια αποτίμηση.

Τα χρηματιστήρια Λονδίνου και Παρισιού εξακολουθούν να είναι τα δύο μεγαλύτερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη με βάση την κεφαλαιοποίηση, αλλά έχουν προσελκύσει τις λιγότερες νέες εισαγωγές μέχρι στιγμής φέτος. Οι τραπεζίτες, εξάλλου, υποστηρίζουν ότι η δραστηριότητα στην ευρωπαϊκή αγορά IPO θα παραμείνει άνιση. Επιπλέον, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τις προοπτικές των επιτοκίων, γεγονός που επηρεάζει τη ζήτηση για νέες μετοχές. Η εκτίναξη του κόστους δανεισμού, που ξεκίνησε στις αρχές του 2022, ώθησε τις δημόσιες εγγραφές στο ναδίρ. Αυτή η ανησυχία συνετέλεσε και στην αποτυχία του IPO της γερμανικής εταιρείας λιανικής πώλησης αρωμάτων Douglas στη Φρανκφούρτη τον περασμένο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή