Το έργο διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου

Το έργο διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επόμενη φάση ανάπτυξης περνάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Aιγύπτου. Η εταιρεία Elica, του ομίλου Κοπελούζου, που υλοποιεί το έργο «Grecy» δημοσιοποίησε χθες τις δύο πρώτες διακηρύξεις για την ανάθεση των οριστικών μελετών. Οι δύο διακηρύξεις αφορούν κατ’ αρχήν τις απαραίτητες «μελέτες γραφείου» για την οριστικοποίηση της βέλτιστης επιλογής της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγιάλωσης στις δύο χώρες, καθώς και την «τεχνική ανάλυση του έργου και τις μελέτες υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους – οφέλους για το έργο διασύνδεσης». Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 31η Μαΐου 2024. Στο μεταξύ, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται και οι προκηρύξεις των τεχνικών μελετών και των μελετών αγοράς, καθώς και ειδικών μελετών για τη λειτουργία της διασύνδεσης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, που προωθούν από κοινού ΑΔΜΗΕ και National Grid.

Στο 3,69% η απόδοση στα εξάμηνα έντοκα 

Μειωμένη, αλλά αρκετά ελκυστική ήταν η απόδοση στα εξάμηνα έντοκα, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,69% έναντι 3,75% που ήταν σε αντίστοιχη δημοπρασία τον Μάρτιο. Οι συνολικές προσφορές για τα έντοκα κινήθηκαν στο 1,196 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 1,91 φορές το ζητούμενο ποσό των 625 εκατ. ευρώ, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί τελικά 812,5 εκατ. ευρώ. Eως σήμερα, Πέμπτη, μπορούν όσοι ιδιώτες επιθυμούν να προμηθευτούν τα εν λόγω έντοκα μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα, με ανώτατο ποσό τις 15.000 ευρώ. 

Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες για το FlyOver Θεσσαλονίκης

Επανεκκινούν τα έργα για την κατασκευή της νέας περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης (FlyOver), καθώς το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής των εργασιών που είχε υποβληθεί από τον Σύνδεσμο Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών, που αντιτίθεται στο έργο. Οι εργασίες είχαν διακοπεί νωρίτερα εντός του μηνός, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στο ΣτΕ να εξετάσει την αίτηση. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς φαίνεται πως ανοίγει πλέον ο δρόμος για την επιτάχυνση των εργασιών. 

Σε ξένους επενδυτές το 80% του νέου ομολόγου   

To 80% της έκδοσης αντιπροσωπεύουν οι ξένοι επενδυτές στην κατανομή του ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), ύψους 650 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε η Eurobank με τοκομερίδιο 4,875%. Σημαντική ήταν η συμμετοχή επενδυτών από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία (25%), την Ιταλία (14%), τη Γαλλία (12%) και τη Γερμανία (6%), ενώ με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η τράπεζα το 54% της έκδοσης κατανεμήθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers), 29% σε τράπεζες και τράπεζες ιδιωτών (private banks), 8% σε οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων (hedge funds) και 7% σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία.  

Οι top προορισμοί για το Πάσχα  

Σε προορισμούς που παραδοσιακά δεν αποτελούσαν πρώτη επιλογή για πασχαλινές αποδράσεις στρέφονται το φετινό Πάσχα οι Ελληνες. Για παράδειγμα, στο δίκτυο της Aegean το Μαρόκο πρωταγωνιστεί στη λίστα προτιμήσεων ταξιδιωτών, με τα εισιτήρια στις πτήσεις προς το Μαρακές να έχουν εξαντληθεί εδώ και εβδομάδες. Επίσης, η Μάλαγα, η Νάπολη αλλά και η Στοκχόλμη κερδίζουν συνεχώς την προτίμηση των επιβατών. Εντός Ελλάδας, προτιμώμενος προορισμός παραμένει η Κέρκυρα, με τις πτήσεις προς Ικαρία και Σητεία να καταγράφουν ασυνήθιστα, έως ένα βαθμό, υψηλές πληρότητες. Οι τελευταίες από τις βάσεις της αεροπορικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αγγίζουν το 90%, ενώ στο δίκτυο εξωτερικού της Aegean οι πληρότητες ξεκινούν από 75% και φθάνουν έως 82%. Οι πληρότητες, όμως, κορυφώνονται από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας και διαμορφώνονται από 80% έως 86% στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή