Αυξήθηκαν τα φορολογικά βάρη στους μισθωτούς

Αυξήθηκαν τα φορολογικά βάρη στους μισθωτούς

Η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας οδήγησε σε υψηλότερους φόρους και μείωση του πραγματικού εισοδήματος

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χθεσινά στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη φορολογική «σφήνα», δηλαδή φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2023, επιβεβαίωσαν ότι οι μισθωτοί επωμίζονται στην Ελλάδα αναλογικά πολύ μεγαλύτερο βάρος από τον μέσο όρο των χωρών-μελών του. Μάλιστα, το βάρος αυτό αυξήθηκε εξαιτίας της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας.

Σε συνδυασμό με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τους τζίρους ανά κλάδο ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων με απλογραφικά βιβλία, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, γίνεται σαφές ότι οι μισθωτοί σηκώνουν το μεγάλο βάρος χρηματοδότησης του προϋπολογισμού.

Σε περίπου 37,5% ανήλθε το 2023 η επιβάρυνση στην Ελλάδα για τις οικογένειες με παιδιά, έναντι 29,5% κατά μέσον όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Για τον άγαμο εργαζόμενο με τον μέσο μισθό η επιβάρυνση το 2023 ήταν 38,5%. Το μέσο φορολογητέο εισόδημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα ενόψει του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, είναι 12.300 ευρώ και ο μέσος φόρος είναι 1.160 ευρώ.

Την ίδια ώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, βάσει των χθεσινών στοιχείων για τους τζίρους ανά Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, δήλωναν καθαρά κέρδη 7.000-14.000 ευρώ κατά μέσον όρο. Το υπουργείο είχε υπολογίσει τον περασμένο Νοέμβριο τον μέσο φόρο στα 217 ευρώ ετησίως ή 867 ευρώ με το τέλος επιτηδεύματος.

Ο μέσος μισθωτός πληρώνει υψηλότερο ετήσιο φόρο από το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών.

Επιπλέον, ο μέσος μισθωτός πληρώνει υψηλότερο ετήσιο φόρο από το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών. Λογικό, αφού το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών δήλωνε εισοδήματα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεισφέρουν μόνο 0,8% των εσόδων του προϋπολογισμού, ενώ στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι 2,1%, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, το υπουργείο εκτιμούσε ότι το ελληνικό ποσοστό θα αυξηθεί στο 1,2% – χαμηλότερο και πάλι από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Ο πληθωρισμός και η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας ήρθαν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η πραγματική φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών αυξήθηκε το 2023. Για τον άγαμο εργαζόμενο με μέσο μισθό η αύξηση ήταν 0,44 ποσοστιαίες μονάδες (και έφτασε έτσι στο 38,5%), ενώ για το ζευγάρι με δύο παιδιά ήταν 0,59 ποσοστιαίες μονάδες (και έφτασε έτσι στο 37,5%). Κατά μέσον όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ η αύξηση ήταν μικρότερη.

Το αποτέλεσμα για τους μισθωτούς ήταν, ότι ενώ είδαν αύξηση του ονομαστικού τους μισθού, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά τους μειώθηκε, καθώς επιβαρύνθηκαν με υψηλότερους φόρους, λόγω μη αναπροσαρμογής των φορολογικών κλιμακίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή