Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί επενδύσεις 4 τρισ. δολ. ετησίως

Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί επενδύσεις 4 τρισ. δολ. ετησίως

Μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί περίπου 19 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η BlackRock

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενεργειακή μετάβαση θα κοστίζει 4 τρισ. δολάρια ετησίως έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030, υπολογίζει η BlackRock, τονίζοντας ότι απαιτούνται περισσότερες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ειδικά στην Ασία – Ειρηνικό. Το ποσό των 4 τρισ. δολαρίων είναι διπλάσιο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 2 τρισ. δολάρια ετησίως και θα απαιτήσει περισσότερα κεφάλαια, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, σημειώνει ο Michael Dennis της BlackRock, σύμφωνα με το CNBC.

Οι εκτιμήσεις αυτές προέρχονται από το τελευταίο «Σενάριο Μετάβασης του Ινστιτούτου Επενδύσεων» της BlackRock, το οποίο αναλύει τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να διαδραματιστεί η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων και τον πιθανό αντίκτυπό της στα χαρτοφυλάκια. Η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού βρίσκεται πραγματικά στο επίκεντρο των ευκαιριών για ενεργειακές επενδύσεις, κάτι που είναι ορατό τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές, σημείωσε ο Dennis.

Πέρυσι, 1,8 τρισ. δολάρια επενδύθηκαν σε έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, από 33 δισ. δολάρια το 2004. Μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί περίπου 19 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η BlackRock. «Αυτός ο ρυθμός αύξησης και τα ποσά των κεφαλαίων που επενδύονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Dennis, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις εναλλακτικές επενδύσεις της BlackRock. «Ωστόσο, ενώ οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί, υπάρχει ακόμη ένα κενό 18 τρισ. δολαρίων για να φτάσουμε εκεί που πρέπει μέχρι το 2030», πρόσθεσε.

Το επενδυτικό κενό υπάρχει σε διαφορετικές κατηγορίες: από επενδύσεις χαμηλού κινδύνου σε βασικές ενεργειακές υποδομές, έως εγχειρήματα υψηλότερου κινδύνου όπως venture capital και private equity. Σύμφωνα με τον Dennis, υπάρχουν κεφάλαια για να καλυφθεί αυτό το κενό. Μια έρευνα της BlackRock ανάμεσα σε 200 θεσμικούς επενδυτές που έγινε πέρυσι διαπίστωσε ότι το 56% εξ αυτών σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση τα επόμενα 1 έως 3 χρόνια, με το 46% να λέει ότι η μετάβαση αποτελεί την πιο σημαντική επενδυτική προτεραιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT