Τα «κλειδιά» για βιώσιμο χρέος

Τα «κλειδιά» για βιώσιμο χρέος

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους, τα οποία επί του παρόντος στηρίζουν τη βιωσιμότητά του, δεν είναι μόνιμα, προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, οι κίνδυνοι παραμένουν οριοθετημένοι μεσοπρόθεσμα. Αυτό οφείλεται στους ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς τον επίσημο τομέα, σε συνδυασμό με την έγκαιρη σύναψη συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίων, οι οποίες έχουν «κλειδώσει» τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια των προηγούμενων ετών. Ωστόσο, αυτά τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά, όπως τονίζει, παρέχουν μόνο ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου το δημόσιο χρέος να παραμείνει βιώσιμο κατά την επερχόμενη σταδιακή λήξη και αντικατάσταση των ευνοϊκών δανείων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων με νέο δανεισμό σε όρους αγοράς. Προϋποθέσεις προκειμένου να αξιοποιηθεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας είναι η διαφύλαξη της δημοσιονομικής αξιοπιστίας και η αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Δυναμική ανάπτυξη καταγράφει ο ΟΠΑΠ

Ωθηση στις επιδόσεις του ΟΠΑΠ έδωσε η αποδοτική υλοποίηση της επιχειρηματικής στρατηγικής Fast Forward, όπως ανέφερε, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιαν Κάρας. Τόσο οι retail όσο και οι online δραστηριότητες αναπτύχθηκαν δυναμικά χάρη και στην ψηφιοποίηση του ΟΠΑΠ, την τοποθέτησή του στην προσιτή διασκέδαση, την ανανέωση παραδοσιακών παιχνιδιών και την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη. Πρόσφατα ο ΟΠΑΠ λάνσαρε το Eurojackpot, του οποίου η έως τώρα πορεία είναι ενθαρρυντική.  

Επιπλέον 700 γιατροί εντάσσονται στα ΚΕΠΑ

Θέμα χρόνου θεωρείται ο υπερδιπλασιασμός των γιατρών των ΚΕΠΑ, καθώς εκδόθηκε η πρόσκληση για την ένταξη επιπλέον 700 γιατρών στο μητρώο του ειδικού σώματος γιατρών. Στόχος είναι η μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, κυρίως, δε, της μεγάλης αναμονής για τον προσδιορισμό ημερομηνίας εξέτασης από τις υγειονομικές επιτροπές. Ετσι, τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν ώστε ο αριθμός των γιατρών που πιστοποιούν την αναπηρία από 500 να αυξηθεί σε 1.200. Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των ειδικοτήτων.   

Νέα άνοδος στις τιμές υλικών κατασκευής

Με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό έναντι του πληθωρισμού συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές των υλικών κατασκευής, εντείνοντας τον προβληματισμό των επαγγελματιών του κλάδου της οικοδομής και των κατασκευών, που εκτιμούν ότι θα έπρεπε να καταγράφεται αποκλιμάκωση. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Μάρτιο, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,9%, ενώ ο πληθωρισμός για τον ίδιο μήνα διαμορφώθηκε σε 3,2%. Πάντως, ο μέσος δείκτης των υλικών κατασκευής του 12μήνου Απριλίου 2023 – Μαρτίου 2024 αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,6% έναντι αύξησης 11,3% κατά το αντίστοιχο διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.  

Προχωράει η μονάδα αερίου Αλεξανδρούπολης

Τον δρόμο για το επόμενο στάδιο κατασκευής της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου της Αλεξανδρούπολης άνοιξε η έκδοση της οικοδομικής άδειας που έλαβε το έργο. Η μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 840 MW κατασκευάζεται από την εταιρεία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» που αποτελεί σύμπραξη των ΔΕΗ (51%), ΔΕΠΑ (29%) και Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου (20%). Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 24 μήνες. Χθες ανακοινώθηκε ότι με την έκδοση της οικοδομικής άδειας ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες πολιτικού μηχανικού, ενώ η κατασκευή του κύριου εξοπλισμού του σταθμού (αεριοστρόβιλος, ατμοστρόβιλος, λέβητας και γεννήτρια) γίνεται ήδη στα εργοστάσια του οίκου General Electric (GE). Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διευθέτηση των συνοδών έργων, όπως οι γραμμές μεταφοράς της ενέργειας που θα παράγεται στον σταθμό, οι απαραίτητοι υποσταθμοί 400 kV και η σύνδεση για παροχή φυσικού αερίου στον σταθμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή