Κέρδη 10 εκατ. για τον Αβαξ το 2023, στα 3,3 δισ. το ανεκτέλεστο υπόλοιπο

Κέρδη 10 εκατ. για τον Αβαξ το 2023, στα 3,3 δισ. το ανεκτέλεστο υπόλοιπο

Η διοίκηση του ομίλου θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,03 ευρώ/μετοχή

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «αιχμή του δόρατος» εξελίσσονται τα ιδιωτικά έργα και ο κλάδος της κατασκευής συνολικά για τον όμιλο Αβαξ, μετά την αποεπένδυση από την ενέργεια, που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά και την πώληση ώριμων, μη στρατηγικών συμμετοχών, όπως π.χ. το μερίδιο στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, τα ιδιωτικά έργα αποτελούν σήμερα το 54% του ανεκτέλεστου υπολοίπου των 3,3 δισ. ευρώ, δηλαδή αφορούν συμβάσεις συνολικού ύψους 1,78 δισ. ευρώ, έναντι 46% που καταλαμβάνουν τα δημόσια έργα.

Αυτό οφείλεται στην ανάληψη σημαντικών νέων έργων κατά τη διάρκεια του 2023, όπως για παράδειγμα τα τρία νέα δημόσια νοσοκομεία που θα κατασκευαστούν με δαπάνες του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη. Το έργο αυτό είναι προϋπολογισμού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Αβαξ ανέλαβε σε κοινοπραξία με την ιταλική Rizzani την κατασκευή του νέου εμπορικού κέντρου της Lamda στο Ελληνικό, το Ellinikon Mall, ένα έργο που εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 450 εκατ. ευρώ. Επίσης, η ίδια κοινοπραξία έχει υποβάλει προσφορά και για την κατασκευή του νέου πύργου μεικτής χρήσης, που θα κατασκευαστεί σε παρακείμενη έκταση, στο βόρειο τμήμα του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Πρόκειται για έργο που αναπτύσσουν η Brook Lane Capital σε κοινοπραξία με τη Lamda (70%-30%). Το εν λόγω έργο αναμένεται επίσης να κοστίσει πέριξ των 500 εκατ. ευρώ, καθώς ο πύργος θα εκτείνεται σε ύψος 150 μέτρων και θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο, όπως επίσης και πολυτελή διαμερίσματα με ξενοδοχειακές υπηρεσίες (branded residences). Κατά τη διάρκεια του 2023, ο όμιλος Αβαξ κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 12,6% σε 453,5 εκατ. ευρώ, έναντι 402,7 εκατ. ευρώ το 2022. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 10 εκατ. ευρώ, από 12,9 εκατ. ευρώ το 2022, όταν όμως είχε συμπεριληφθεί έκτακτο κέρδος ύψους 9,4 εκατ. ευρώ από πώληση συμμετοχής. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ομίλου θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,03 ευρώ/μετοχή, που αντιστοιχεί στο 44% των καθαρών κερδών το 2023.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο διαμορφώθηκε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 3,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023, καθώς κατά τη διάρκεια της περυσινής χρήσης υπεγράφησαν νέες συμβάσεις αξίας 1,44 δισ. ευρώ, έναντι 875 εκατ. ευρώ, που είχαν υπογραφεί το 2022. Στο πλαίσιο αυτό, η απόδοση του κλάδου των κατασκευών σημείωσε βελτίωση του περιθωρίου λειτουργικού κέρδους EBITDA, το οποίο αυξήθηκε σε 6,2%, από 4,7% το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή