Κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο της πληροφορικής

Κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο της πληροφορικής

Πανευρωπαϊκά τους τελευταίους 12 μήνες πραγματοποιήθηκαν ντιλ αξίας 17,5 δισ.

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανόνα τείνουν να αποτελέσουν τουλάχιστον την τελευταία τριετία, για τις επιχειρήσεις του κλάδου της πληροφορικής, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές που συνοδεύονται και με την είσοδο ξένων παικτών στην ελληνική αγορά. Η υποχρεωτική δημόσια πρόταση που υπέβαλαν από κοινού ο ιδρυτής της Epsilon Net Ιωάννης Μίχος, η Εθνική Τράπεζα –ελέγχει το 7,5% αυτής– και το fund General Atlantic, που θα αποκτήσει το 37,08% της εταιρείας πληροφορικής που βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά, προστίθεται στην έντονη κινητικότητα του κλάδου της πληροφορικής κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο.

Η θυγατρική του ξένου fund Ginger Digital BidCo είχε λάβει, σε ανύποπτο χρόνο, στις 23 Απριλίου, την απόφαση για έκδοση δύο μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ. Μέσω του ομολογιακού, το BidCo εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο τμήμα του ποσού που απαιτείται για την απόκτηση του 37,08% ή 20.100.000 μετοχών της Epsilon Net αξίας 241,2 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το τίμημα έχει οριστεί σε 12 ευρώ ανά μετοχή.

Πέραν όμως των ανακατατάξεων στην Epsilon Net, που θα οδηγηθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό, το συγκεκριμένο ντιλ φανερώνει τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον κλάδο της πληροφορικής.

Η αξία της αγοράς του επιχειρηματικού λογισμικού θα φτάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα 82 δισ. έως το 2029.

Από τις αρχές Μαρτίου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της απόκτησης του 100% της Entersoft από το Olympia Group και το fund Imker Capital, με τα δύο σχήματα να αποτελούν τους βασικούς μετόχους της εταιρείας επιχειρηματικού λογισμικού SoftOne. Με την υποχρεωτική δημόσια πρόταση να έχει κατατεθεί, αυτή τη στιγμή, το ποσοστό που κατέχουν στην Entersoft το Olympia Group και το Imker fund, μέσω της συνδεδεμένης Verdalite, είναι 91%.

Επίσης, από τις αρχές της χρονιάς έχει πραγματοποιηθεί σειρά εξαγορών, όπως η απόκτηση από τη SoftOne πλειοψηφικού ποσοστού στην εταιρεία Twinsoft που δραστηριοποιείται στο λογισμικό για τον κλάδο εστίασης. Αλλά και η εξαγορά από την Epsilon Net σειράς εφαρμογών λογισμικού από την εταιρεία Lavisoft.

Τι τροφοδοτεί, όμως, τη συνεχή κινητικότητα στον κλάδο της πληροφορικής; Η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού, της οποίας η αξία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι 56 δισ. ευρώ και αναμένεται να φτάσει τα 82 δισ. έως το 2029, εμφανίζοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,12%. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες στον ευρωπαϊκό κλάδο λογισμικού έλαβαν χώρα 70 συναλλαγές συνολικού ύψους 17,5 δισ. ευρώ, με τη μέση αξία καθεμίας να κυμαίνεται από 100 εκατ. έως 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας Mergermarket.

Οπως εξηγούν αναλυτές, η ψηφιοποίηση επιχειρήσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έχει ενισχύσει τη ζήτηση για business software και λύσεις που αφορούν τη διαχείριση πόρων (ERP), πελατολογίου (CRM) και εφοδιαστικής αλυσίδας (SCM). Παράλληλα, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα τα συστήματα θα πρέπει να επικοινωνούν όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με τις ρυθμιστικές αρχές, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε δεδομένα που ενδέχεται να αφορούν από όγκους πωλήσεων μέχρι βάρδιες εργαζομένων. Εάν ληφθεί υπόψη ότι βάσει έκθεσης της Κομισιόν, με δεδομένα του 2022, μόλις το 41,2% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων χρησιμοποιεί τουλάχιστον 4 από 12 επιλεγμένες βασικές τεχνολογίες, έναντι 69,1% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και 90% του ευρωπαϊκού στόχου που έχει τεθεί για το 2030, γίνεται αντιληπτό ότι η ζήτηση για επιχειρηματικό λογισμικό είναι αυξανόμενη και εξασφαλισμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή