Η κινεζική ByteDance δεν πουλάει το TikTok

Η κινεζική ByteDance δεν πουλάει το TikTok

Χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό» τον νέο αμερικανικό νόμο και δήλωσε ότι θα τον αμφισβητήσει στο δικαστήριο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει καμία πρόθεση να πουλήσει το TikTok, δηλώνει η κινεζική μητρική εταιρεία, ByteDance, παρότι οι ΗΠΑ ψήφισαν νόμο που απειλεί να απαγορεύσει την πλατφόρμα στην αμερικανική αγορά εάν αυτή δεν πουληθεί.

«Η ByteDance δεν σχεδιάζει να πουλήσει το TikTok», έγραψε η εταιρεία στον επίσημο λογαριασμό της στο Toutiao, μια πλατφόρμα social media που κατέχει.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το TikTok είχε χαρακτηρίσει «αντισυνταγματικό» τον νόμο και είχε δηλώσει ότι θα τον αμφισβητήσει στο δικαστήριο. Η ανακοίνωση της ByteDance ήρθε ως απάντηση σε άρθρο της τεχνολογικής ιστοσελίδας The Information που ανέφερε ότι η εταιρεία διερευνά την πιθανή πώληση των δραστηριοτήτων του TikTok στις ΗΠΑ χωρίς τον αλγόριθμο που το κινεί.

«Τα δημοσιεύματα ξένων μέσων ότι η ByteDance πουλάει το TikTok δεν είναι αληθινά», τόνισε η εταιρεία στην ανάρτησή της. Δημοσίευσε επίσης ένα screenshot του άρθρου με τη φράση «ψευδείς φήμες» γραμμένη από πάνω με κινεζικούς χαρακτήρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον νόμο που απειλεί το TikTok με απαγόρευση εάν δεν πουληθεί, την Τετάρτη.

Ο αυστηρότερος έλεγχος των ιδιωτικών εταιρειών από το Πεκίνο έχει εγείρει ανησυχίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες δυτικές χώρες σχετικά με την πρόσβαση που έχει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στην ByteDance και στα δεδομένα που κατέχει, σημειώνει το BBC.

Το TikTok έχει επανειλημμένως απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει τον έλεγχο της ByteDance.

Σύμφωνα με το TikTok, ο Κινέζος ιδρυτής της ByteDance κατέχει το 20% των μετοχών. Περίπου το 60% ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών εταιρειών Carlyle Group, General Atlantic και Susquehanna International Group.

Το υπόλοιπο 20% ανήκει σε υπαλλήλους της σε όλο τον κόσμο, ενώ τρία από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ByteDance είναι Αμερικανοί.

Σε κάθε περίπτωση, το TikTok δεν απειλείται με άμεση απαγόρευση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο νέος νόμος δίνει στην ByteDance εννέα μήνες για να πουλήσει την επιχείρηση και μια επιπλέον τρίμηνη περίοδο χάριτος, προτού επιβληθεί η απαγόρευση.

Αυτό σημαίνει ότι έχει περιθώριο πιθανότατα έως το 2025, δηλαδή αφότου θα έχει αναλάβει τα καθήκοντά του ο νικητής των προεδρικών εκλογών του 2024 στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT