Κεντρικές τράπεζες: Υψηλά επιτόκια μέχρι το τέλος του 2025

Κεντρικές τράπεζες: Υψηλά επιτόκια μέχρι το τέλος του 2025

Οι αγορές προεξοφλούν μόνο μία μείωση επιτοκίων κατά 0,25% από τη Fed για φέτος, σε σύγκριση με τουλάχιστον πέντε κινήσεις που προβλέπονταν στις αρχές Φεβρουαρίου

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κεντρικές τράπεζες των μεγαλύτερων οικονομιών πιθανότατα θα πάρουν πίσω λιγότερο από το ήμισυ των αυξήσεων των επιτοκίων που πραγματοποίησαν τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως λόγω των νέων δεδομένων στις ΗΠΑ.

Η Fed, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας μαζί έχουν αυξήσει τα βασικά τους επιτόκια συνολικά κατά 1.475 μονάδες βάσης, ενώ οι μειώσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2025 υπολογίζονται μόνο σε 575 μονάδες βάσης, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του Bloomberg Economics.

Οι νέες αυτές προβλέψεις καταγράφονται ύστερα από μια σειρά απογοητευτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία σε συνδυασμό με την ισχυρή ακόμα οικονομική δραστηριότητα, αναδιαμορφώνουν το επενδυτικό τοπίο.

Το νέο σκηνικό δίνει περισσότερο χρόνο στους επενδυτές να «κλειδώσουν» τις σημερινές σχετικά υψηλές αποδόσεις ομολόγων, καθώς και ευκαιρίες για επενδυτικές κινήσεις, καθώς ορισμένες κεντρικές τράπεζες χαλαρώνουν πριν από άλλες.

Το στοίχημα της «στροφής»

Η «στροφή» της νομισματικής πολιτικής είναι παραδοσιακά δύσκολο να γίνει την κατάλληλη στιγμή, αλλά η καταστροφή που επέφερε η πανδημία και τα άνευ προηγουμένου μαζικά μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που δόθηκαν από την άνοιξη του 2020, έχουν κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη, λέει στο Bloomberg η Anne Walsh, επικεφαλής επενδύσεων στην Guggenheim Partners Investment Management.

«Ολα τα ιστορικά ορόσημα που ξέραμε από το παρελθόν –επί παραδείγματι ότι από τη στιγμή που η Fed αρχίζει να αυξάνει τα επιτόκια χρειάζονται συνήθως 18 με 24 μήνες μέχρι να ξεκινήσει η ύφεση– έχουν πάρει παράταση», πρόσθεσε.

Ο στόχος του προέδρου της Fed, Jerome Powell, και των άλλων κεντρικών τραπεζιτών να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2% περιπλέκεται εξαιτίας των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που κυμαίνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τη Walsh, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία επισήμανε την ανωμαλία που προκαλούν τα μεγάλα ελλείμματα σε μια εποχή με ποσοστά ανεργίας κάτω του 4%.

Οι προβλέψεις για τα επιτόκια

Οι αγορές προεξοφλούν μόνο μία μείωση επιτοκίων κατά 0,25% από τη Fed για φέτος, σε σύγκριση με τουλάχιστον πέντε κινήσεις που προβλέπονταν στις αρχές Φεβρουαρίου. Επίσης, έχουν αλλάξει και οι αποκλίσεις των επιτοκίων μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Την 1η Φεβρουαρίου, οι αγορές ανέμεναν ότι η Fed και η ΕΚΤ θα έκλειναν το έτος με επιτόκια στο 3,97% και 2,52% αντίστοιχα. Από την Πέμπτη, τα βλέπουν περίπου σε 4,98% και 3,25% μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σημειωτέον ότι τα επιτόκια της Fed βρίσκονται στο εύρος του 5,25% έως 5,50%, ενώ το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι 4%.

Η συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν οι οικονομίες –το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπει τώρα επιτάχυνση στις ανεπτυγμένες χώρες φέτος αντί για επιβράδυνση– θα επιτρέψει στις βασικές κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να συρρικνώνουν τους ισολογισμούς που είχαν διογκωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid.

Υπολογίζεται ότι η Fed, η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας διεύρυναν συλλογικά τους ισολογισμούς τους κατά 9 τρισ. δολάρια το 2020 και το 2021. Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, το Bloomberg Economics προβλέπει τώρα ότι οι ανωτέρω κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά να προχωρήσουν σωρευτικά σε ποσοτική σύσφιγξη ύψους περίπου 3 τρισ. δολαρίων.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να απορροφήσουν την προσφορά κρατικού χρέους. Οι υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποδόσεις μπορεί να καταστήσουν αυτή την υπόθεση ευκολότερη.

Πηγή: MoneyReview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή