Εως αύριο, Μ. Τετάρτη, πρέπει να καταβληθεί το δώρο Πάσχα 

Εως αύριο, Μ. Τετάρτη, πρέπει να καταβληθεί το δώρο Πάσχα 

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί σε είδος, αλλά καταβάλλεται μόνο σε χρήμα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία έως αύριο, Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, έχουν χιλιάδες εργοδότες να καταβάλουν το δώρο Πάσχα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, με τη ΓΣΕΕ να ενημερώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί σε είδος, αλλά καταβάλλεται μόνο σε χρήμα. Μάλιστα, μέσω της online εφαρμογής του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ) οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν μόνοι τους το δώρο Πάσχα που δικαιούνται.

Αναλυτικά, οι διευθύνσεις είναι για πλήρη απασχόληση https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php και για εκ περιτροπής απασχόληση https://www.kepea.gr/calc-ek-peritropis-doro-pasxa.php. Επίσης, το ΚΕΠΕΑ έχει δημιουργήσει εφαρμογή θέτοντας στη διάθεση των εργαζομένων εργαλεία πληροφόρησης ώστε να γνωρίζουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Το app περιλαμβάνει κωδικοποιημένη (αλφαβητικά) ηλεκτρονική βιβλιοθήκη εργασιακών θεμάτων, καθώς και ενημέρωση για την τρέχουσα επικαιρότητα. Μάλιστα, για την αμεσότερη επικοινωνία έχουν δημιουργηθεί ειδικές φόρμες υποβολής ερωτημάτων ή καταγγελιών.

Σε περίπτωση που το δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί εγκαίρως, οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία μπορούν να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης εις βάρος του εργοδότη, ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Εχουν μάλιστα το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι-ες μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.

Η ΓΣΕΕ ενημερώνει ότι το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ) www.kepea.gr είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας που αφορούν τη μη καταβολή του δώρου Πάσχα.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Ετσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη αυτή τη χρονική περίοδο (1/1-30/4) δικαιούνται ολόκληρο το δώρο, που είναι ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβομένους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβομένους με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT