Αμετάβλητος ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο

Αμετάβλητος ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο

Ανοδικά η καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς η έναρξη της τουριστικής σεζόν δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερός διατηρήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Απρίλιο, ενώ ενισχύθηκε ελαφρά ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Πάντως, εν είδει προειδοποίησης, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) τονίζει στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας ότι, «αν και η οικονομία κινείται σε μια σταθερή τροχιά και περισσότερο θετικά από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, η εξέλιξη των πραγματικών εισοδημάτων και των συνολικών προοπτικών της οικονομίας θα εξαρτηθεί μεσοπρόθεσμα από τις επιλογές της οικονομικής πολιτικής, καθώς και τις σημαντικές προκλήσεις από το εξωτερικό περιβάλλον». Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 108,5 μονάδες από τις 108,4 μονάδες τον Μάρτιο, με τους επιμέρους δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών να διαμορφώνονται ως εξής:

Βιομηχανία: στις 108,7 μονάδες από 111,9 μονάδες τον Μάρτιο.

Κατασκευές: καταγράφεται αισθητή υποχώρηση στις 137,6 μονάδες από τις 152,9 μονάδες τον Μάρτιο, με τη μείωση να οφείλεται κυρίως στην εξασθένηση των προσδοκιών στις ιδιωτικές κατασκευές και λιγότερο στα δημόσια έργα.

Λιανεμπόριο: μείωση στις 93,1 μονάδες από τις 98 τον Μάρτιο, με την απαισιοδοξία να είναι έντονη για τις τρέχουσες πωλήσεις.

Υπηρεσίες: στις 131,1 μονάδες από τις 125,6 τον Μάρτιο, με τις επιχειρήσεις να εμφανίζονται αισιόδοξες για τη μελλοντική ζήτηση. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι θετικές ενδείξεις που υπάρχουν για τη φετινή τουριστική κίνηση.

Η έναρξη της τουριστικής περιόδου, εξάλλου, συμβάλλει θετικά και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς δημιουργεί εισοδήματα και θετικότερες προσδοκίες. Ετσι, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ελαφρά τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις -41,7 μονάδες έναντι -44,7 μονάδων τον Μάρτιο. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα εξασθενούν οι προσδοκίες για μείζονες αγορές.

Μικρή υποχώρηση, με πολλά όμως θετικά στοιχεία για τη μελλοντική παραγωγή κατέγραψε τον Απρίλιο ο δείκτης PMI (δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση) που καταρτίζει η S&P Global. Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 55,2 μονάδες από τις 56,9 τον Μάρτιο. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν για δέκατο πέμπτο συνεχή μήνα τον Απρίλιο. Με εξαίρεση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2022, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν συνεχές ενδιαφέρον για τα μεταποιητικά αγαθά. Οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό των τελευταίων 2,5 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή