«Μην επενδύετε με τα μάτια κλειστά»

«Μην επενδύετε με τα μάτια κλειστά»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φυλλάδιο με στόχο την ενημέρωση των επενδυτών και των πολιτών εν γένει αναφορικά με τους κινδύνους που απορρέουν από τις αγορές κεφαλαίου δημοσίευσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην ιστοσελίδα της. Πρόκειται για δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του πενταετούς Στρατηγικού Σχεδίου 2023-2028 και της συνεργασίας της με την Joint Committee και την IOSCO. Το ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο «Μην επενδύετε με τα μάτια κλειστά» εξηγεί βασικές έννοιες της κεφαλαιαγοράς και παρέχει οδηγίες στους επενδυτές όταν συμμετέχουν σε αυτήν. Επίσης, παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ορθή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση προβλημάτων, κινδύνων και προκλήσεων που ενδέχεται να προκύψουν, αλλά και πληροφορίες για την ανάγκη αυξημένης εγρήγορσης κυρίως από άπειρους ιδιώτες επενδυτές, σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν οι επενδύσεις μέσω διαδικτυακών συναλλαγών σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά.

Ακατάσχετες οι ενισχύσεις για επιχειρήσεις της Θεσσαλίας

Το αφορολόγητο, ακατάσχετο και ασυμψήφιστο των ενισχύσεων που έχουν λάβει επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, οι οποίες επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel», στο πλαίσιο της σχετικής δράσης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 (πρόκειται ουσιαστικά για το κομμάτι των εθνικών πόρων του ΠΔΕ) προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Επιπλέον, οι δικαιούχοι  απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη συμμετοχή στη δράση και την είσπραξη των προβλεπόμενων ενισχύσεων.  

Ανοδος κερδών το 2023 για τη Huawei Τεχνολογίες

Πτώση πωλήσεων κατά 9%, σε περίπου 236 εκατ. ευρώ, εμφάνισε η Huawei Τεχνολογίες το 2023, έναντι του 2022. Πάντως, η ελληνική θυγατρική του κινεζικού τεχνολογικού ομίλου κατέγραψε σταθερή λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ύψους 11,5 εκατ. ευρώ (+0,4%), ενώ ενίσχυσε κατά 6%, σε περίπου 7 εκατ. ευρώ, την καθαρή κερδοφορία της. Πέρυσι η εταιρεία χορήγησε τριετές δάνειο στη Huawei Global Finance (HK) Co., Limited, δημιουργώντας απαίτηση περίπου 20 εκατ. ευρώ.   

Το πόρισμα KPMG για το Πόρτο Καρράς

Αυξάνει το τελικό τίμημα για την πώληση του Πόρτο Καρράς το νέο και πολυαναμενόμενο πόρισμα του τρίτου ανεξάρτητου συμβούλου, που προσελήφθη γι’ αυτόν τον σκοπό. Με βάση την KPMG, το τελικό τίμημα της πώλησης ανέρχεται σε 103,88 εκατ. ευρώ, αντί για 98,1 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση και βάσει της οποίας έγινε και η συναλλαγή. Η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής αμφισβητούσε αυτό το ποσό θεωρώντας ότι υπερτιμούσε τις χρηματοοικονομικές και λοιπές υποχρεώσεις που έπρεπε να εκπέσουν από το αρχικό τίμημα των 168,8 εκατ. ευρώ. Με βάση το τελευταίο πόρισμα της KPMG, αυτό το νούμερο διαμορφώνεται πλέον σε 65 εκατ. ευρώ.  

Αποχωρεί η Hochtief από την Ολυμπία Οδό

Χωρίς τη συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης του ποσοστού της γερμανικής Hochtief στην εταιρεία παραχώρησης εκμετάλλευσης του οδικού άξονα Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος (Ολυμπία Οδός). Πρόκειται για συμμετοχή 17%, η οποία θα επιμεριστεί στους υπόλοιπους μετόχους της παραχώρησης (πλην της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), αναλογικά με τα ποσοστά τους. Σήμερα η Vinci ελέγχει το 29,9%, ενώ πέραν του 17% της Hochtief, ποσοστό 19,1% ελέγχει η Αβαξ Παραχωρήσεις και 17% η Ακτωρ Παραχωρήσεις. Με δεδομένο ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει πλέον διαμορφώσει ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων στο οποίο έχει το 100% (π.χ. Αττική Οδός, ΒΟΑΚ, Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65) ή πλειοψηφικό ποσοστό (π.χ. Καστέλλι, Εγνατία Οδός), είναι εμφανές ότι επικεντρώνεται σε αυτά τα έργα και όχι στις μειοψηφικές συμμετοχές.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή