Χώρα transit και για παράνομα ποτά η Ελλάδα

Χώρα transit και για παράνομα ποτά η Ελλάδα

Η διακίνηση ποτών με ξυσμένους/παραποιημένους τους αριθμούς παρτίδας είναι ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο φαινόμενο, λένε τελωνειακοί στην «Κ»

χώρα-transit-και-για-παράνομα-ποτά-η-ελλάδα-563015206

Παρεμβάσεις στους αριθμούς «Lot» ποτών εντοπίστηκαν στον Πειραιά σε δύο εμπορευματοκιβώτια με χώρα προέλευσης τον Λίβανο και προορισμό την Ολλανδία και τη Μ. Βρετανία, στα τέλη Μαρτίου. Τα στελέχη του Γ΄ Τελωνείου Πειραιά κατέσχεσαν 9.876 φιάλες από το πρώτο εμπορευματοκιβώτιο και 5.562 από το δεύτερο, στα οποία οι αριθμοί παρτίδας (Lot) ήταν ξυσμένοι. Η διακίνηση ποτών με ξυσμένους/παραποιημένους τους αριθμούς Lot είναι ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο φαινόμενο, λένε τελωνειακοί στην «Κ», ενώ αντίστοιχα πολλές είναι και οι περιπτώσεις εντοπισμού τους από τα τελωνεία της χώρας. Κυρίως στον Πειραιά που είναι η πρώτη πύλη εισόδου στην Ε.Ε. και αναγκαστικός διαμετακομιστικός κόμβος από τις αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

«Πρόκειται για εμπορευματοκιβώτια transhipment, που θα περνούσαν δηλαδή από το λιμάνι του Πειραιά και θα φορτώνονταν σε άλλο πλοίο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη», εξηγεί στην «Κ» ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης του Γ΄ Τελωνείου Πειραιά, Ηλίας Λιόντος. «Στόχος μας είναι και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, πέραν (της διασφάλισης) των εσόδων. Αλλά και η προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας», λέει ο ίδιος.

Χώρα transit και για παράνομα ποτά η Ελλάδα-1

«Τα εμπορεύματα ήταν επώνυμα ποτά, πολύ γνωστών εταιρειών. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι ως πύλη εισόδου της Κοινότητας να εφαρμόσουμε τον κανονισμό 608/2013 που αφορά τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Οφείλουμε να σταματήσουμε τα εμπορεύματα και να ενημερώσουμε τους δικαιούχους των σημάτων, ώστε να λάβουν δείγματα για το αν τα ποτά τους είναι γνήσια ή παραποιημένα».

Γιατί σβήνονται οι «Lot»

Οι αριθμοί «Lot» στα εμπορεύματα προσδιορίζουν την παρτίδα ενός προϊόντος που παρασκευάζεται ταυτόχρονα, δηλώνοντας τον τόπο και τον χρόνο παραγωγής του, ώστε σε περίπτωση που εντοπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα σε ένα από τα εμπορεύματα, να είναι εφικτή η ανάκληση όλης της παρτίδας.

Οι αριθμοί παρτίδας σβήνονται προκειμένου να μην μπορεί να εντοπιστεί η πηγή του προϊόντος και αυτά να μπορούν να διατεθούν στις διάφορες αγορές με μη νόμιμο τρόπο, γλιτώνοντας τις φορολογικές ρυθμίσεις που διέπουν τα αλκοολούχα προϊόντα. Συνήθως, δεν πρόκειται για πλαστές φιάλες, ή για ποτά «μπόμπες», αλλά για γνήσια προϊόντα που θα διατεθούν στην αγορά των «παράλληλων» εισαγωγών, παρακάμπτοντας τα φορολογικά καθεστώτα της Ε.Ε., με σκοπό είτε να παραμείνουν στην Ε.Ε., είτε να επαναδιατεθούν σε αγορές όπως της Κίνας και της Βραζιλίας.

«Εχουμε σημειώσει αρκετές επιτυχίες στον εντοπισμό ποτών με σβησμένο Lot», σημειώνει ο κ. Λιόντος. «Οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ έπειτα από αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων που διαθέτουμε, πραγματοποιούμε ανάλυση κινδύνου και έτσι ο εντοπισμός τους δεν είναι αποτέλεσμα ενός απλού δειγματοληπτικού ελέγχου». Σύμφωνα με τον κ. Λιόντο, σημαντικός είναι ο ρόλος του επιχειρησιακού κέντρου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπου μέσω εξελιγμένων πια συστημάτων και της τακτικής παρακολούθησης βάσεων δεδομένων, οι πληροφορίες που συλλέγονται εκεί διοχετεύονται στα τελωνεία της χώρας, με σκοπό τον στοχευμένο εντοπισμό των προϊόντων παράνομης διακίνησης.

Πάντως, οι παραποιημένοι Lot αφήνουν ανοιχτό το πεδίο και για τις επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία νοθεύσεις των αλκοολούχων ποτών, που σημειώνουν υψηλούς τζίρους στην ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία του 2022, σε ολόκληρη την Ε.Ε. η ετήσια απώλεια πωλήσεων από απομιμήσεις οινοπνευματωδών ποτών υπολογίζεται σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ, που μεταφράζεται σε περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ χαμένα κρατικά έσοδα και σε πάνω από 23.400 χαμένες θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT