Οι τιμές της βενζίνης παραμένουν υψηλές

Οι τιμές της βενζίνης παραμένουν υψηλές

Επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα έδειξαν τα πρώτα στοιχεία της Eurostat, καθώς ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Απρίλιο σε 3,2% από 3,4% τον Μάρτιο. Με αυτή την επίδοση η Ελλάδα είχε τον Απρίλιο τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Αυτό, πάντως, που προβληματίζει είναι η αύξηση των τιμών κατά 1% σε μηνιαία βάση, τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, εξέλιξη που πιθανόν σχετίζεται με τις ανατιμήσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων (σοκολατοειδή, χυμοί) όσο κυρίως με την αύξηση των χρεώσεων σε τουριστικά καταλύματα, αλλά και των αεροπορικών εισιτηρίων. Σε υψηλά επίπεδα, εξάλλου, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του «καλαθιού της Κ» διατηρούνται οι τιμές της βενζίνης. Tα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή του Απριλίου θα ανακοινωθούν στις 14 Μαΐου.

Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης ή ακόμη και η αποκλιμάκωση των τιμών σε βασικά είδη τροφίμων και νοικοκυριού επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Circana για την πορεία των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ κατά το α΄ τρίμηνο του 2024. Σε σύνολο 11 βασικών κατηγοριών προϊόντων οι τιμές είναι αυξημένες το α΄ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2023 σε 7 εξ αυτών, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, και συγκεκριμένα από 0,5% έως 3,8%. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι καταγράφονται και μειώσεις τιμών σε τέσσερις βασικές κατηγορίες προϊόντων και δη στα είδη ατομικής υγιεινής (-4,5%) και στα άλλα είδη νοικοκυριού (-3,5%) , κάτι που έως έναν βαθμό συνδέεται και με τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης για την καταπολέμηση της ακρίβειας, στα γαλακτοκομικά (-4,2%) και τα κατεψυγμένα τρόφιμα (-0,2%).

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πολύ μεγάλη αύξηση των πωλήσεων που έγιναν υπό καθεστώς προσφοράς: κατά 6,4 ποσοστιαίες μονάδες –στο 28,6% του τζίρου από 22,2% του τζίρου το α΄ τρίμηνο του 2023– στα απορρυπαντικά-είδη νοικοκυριού, κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς και κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες στα τρόφιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT