Οι επενδύσεις, «κλειδί» για την ανάπτυξη

Οι επενδύσεις, «κλειδί» για την ανάπτυξη

Κομβικός ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζει σε έκθεσή της η Goldman Sachs

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάκαμψη των επενδύσεων στην Ελλάδα σε ένα επίπεδο κοντά σε αυτό της υπόλοιπης Ευρωζώνης αποτελεί κατά την Goldman Sachs μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη χώρα καθώς και το «κλειδί» για τη διασφάλιση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πάντως πως από φέτος θα ξεκινήσει μια επενδυτική «έκρηξη» στη χώρα, κάτι το οποίο βέβαια προϋποθέτει την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που βασίζονται στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα παραμένει ανθεκτική, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας άρχισε να αυξάνεται ξανά μετά την πανδημία, έπειτα από πτώση για σχεδόν μία δεκαετία. Την ίδια στιγμή, η απασχόληση και η βιομηχανική παραγωγή συνέχισαν να αυξάνονται και τώρα βρίσκονται μόνο 3% και 10%, αντιστοίχως, κάτω από την κορυφή πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ το ποσοστό απασχόλησης κινείται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών. Ωστόσο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι περίπου 15% χαμηλότερο σε σχέση με το επίπεδο πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και οι επενδύσεις παραμένουν 30% χαμηλότερες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Κατά την άποψή της, ωστόσο, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ισχυρή θέση φέτος ώστε να εδραιώσει την αναπτυξιακή δυναμική και να επιταχύνει τις επενδύσεις.

Οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα κορυφωθούν το 2024, όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα, φτάνοντας τα 9 δισ. ευρώ (4% του ΑΕΠ), και το ελληνικό πρόγραμμα από φέτος θα στρέφεται όλο και περισσότερο προς τη στήριξη κεφαλαιουχικών δαπανών. Εάν το πρόγραμμα υλοποιηθεί πλήρως, η ώθηση του Ταμείου Ανάκαμψης στις επενδύσεις θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλη, της τάξεως του 1,7%, όπως εκτιμά, ενώ υπό σχετικά πιο προσεκτικές παραδοχές (80% υλοποίηση του προγράμματος) οι επενδύσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν με διπλάσιο ρυθμό από την υπόλοιπη Ζώνη του Ευρώ τόσο το 2024 όσο και το 2025.

Η αποκατάσταση ενός επιπέδου ετήσιων επενδύσεων το οποίο πλησιάζει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης είναι απαραίτητη ώστε να διασφαλιστούν οι θετικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και αυτό θα μειώσει τον αρνητικό αντίκτυπο από το δημογραφικό, τονίζει η Goldman. Οπως επισημαίνει, ο ελληνικός πληθυσμός έχει μειωθεί κατά σχεδόν 5% τα τελευταία 10 χρόνια και η δημογραφική ευπάθεια παραμένει βασική πρόκληση για την Ελλάδα. Ωστόσο, χάρη σε μια ανθεκτική αγορά εργασίας, ο λόγος εξάρτησης ηλικίας έχει βελτιωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα μειωθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, προτού επιδεινωθούν από το 2030 και μετά, και θα παραμείνουν σχετικά κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης μακροπρόθεσμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman, οι εποικοδομητικές μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας υποστηρίζουν τη σημαντική περαιτέρω μείωση του δείκτη του ελληνικού χρέους. Δεδομένου ότι η στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης πρόκειται να επιταχυνθεί το 2024, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει σε πτωτική πορεία και το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά περισσότερο από 30% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, όπως εκτιμά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT