Υπογραφές στο δεύτερο τμήμα του ΣΔΙΤ οπτικών ινών

Υπογραφές στο δεύτερο τμήμα του ΣΔΙΤ οπτικών ινών

Το έργο θα υλοποιηθεί από το σχήμα των εταιρειών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Grid Telecom

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου με αντικείμενο την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών υπερυψηλής ταχύτητας (UFBB) με συνολικό προϋπολογισμό 870 εκατ. ευρώ. Την ερχόμενη Τρίτη 14 Μαΐου, εάν δεν υπάρξει νέα παράταση, έχει προγραμματιστεί να υπογραφούν οι τέσσερις συμβάσεις για τις ενότητες (lots) 2,4,5 και 6 του UFBB, για την υλοποίηση των οποίων ως ανάδοχος έχει επιλεγεί το σχήμα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Grid Telecom.

Το Lot 2 αφορά περίπου 137.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 11 περιφερειακές ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας). Το Lot 4 περιλαμβάνει περίπου 110.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Χαλκιδική, Θάσο, Καβάλα, Σέρρες, Λέσβο, Ικαρία, Λήμνο, Σάμο, Χίο. Tο Lot 5 καλύπτει 127.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Ευρυτανία, Φωκίδα, Ιθάκη, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, ενώ το Lot 6 αφορά περίπου 117.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Κοζάνη, Γρεβενά, Αρτα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ημαθία, Αργολίδα, Λακωνία.

Εχουν ήδη συμβασιοποιηθεί οι τομείς 1,3 και 7 με ανάδοχο τον όμιλο ΟΤΕ, που πραγματοποιεί έργα σε Δράμα, Κορινθία, Αττική και Μεσσηνία. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΤΕ, οι εργασίες θα επεκταθούν στους νομούς Εύβοιας, Ηρακλείου και Χανίων.

Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου ευρυζωνικών υποδομών υπερυψηλής ταχύτητας, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τελικό χρήστη με δυνατότητα παροχής διαδικτυακής σύνδεσης ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, που μπορεί να αναβαθμιστεί σε 1 Gigabit. Θα υλοποιηθεί, ως επί το πλείστον, σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στα σχέδια των ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ υπολογίζεται ότι θα καλυφθούν, μεταξύ άλλων, και 2.950 απομακρυσμένοι οικισμοί. Μέσω των υποδομών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου εκτιμάται ότι περισσότερα από 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με υπερυψηλή ταχύτητα.

Επιπλέον, 10.300 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας, ΚΕΠ, κ.λπ.) θα συνδεθούν στο Διαδίκτυο με συμμετρικές ταχύτητες 1 Gbps [η ταχύτητα ανόδου (upload) και η ταχύτητα καθόδου (download) είναι ίδιες και ταυτόχρονες]. Συνολικά, μέσω του έργου επιδιώκεται να προσφερθούν ευρυζωνικές υπηρεσίες συνδεσιμότητας σε περίπου 2,4 εκατ. πολίτες. Το έργο, που πραγματοποιείται ως Σύμπραξη Φορέων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έχει χρονική διάρκεια για την ανάπτυξη, τη λειτουργία και την παραχώρησή του 26 χρόνια. Από αυτά, τα τρία πρώτα αφορούν την ανάπτυξη του δικτύου και τα υπόλοιπα 23 την παραχώρηση και λειτουργία του. Mετά το πέρας της περιόδου παραχώρησης η υποδομή θα επιστραφεί στο Δημόσιο. Σημειώνεται ότι ποσό ύψους 249 εκατ. ευρώ εκ της συνολικής αξίας του έργου προέρχεται από κοινοτικά κονδύλια.

Μέσω της συγκεκριμένης υποδομής επιδιώκεται να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των αστικών κέντρων και της ελληνικής περιφέρειας και να αναπτυχθούν ευρυζωνικές υποδομές νέας γενιάς με βάση και τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2025 σχετικά με την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT