Χρέος: μειώθηκε, αλλά παραμένει ψηλά

Χρέος: μειώθηκε, αλλά παραμένει ψηλά

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρωζώνη πέτυχε η Ελλάδα το 2023, ωστόσο παραμένει η χώρα με τον υψηλότερο δείκτη χρέους, σημειώνει η UBS σε νέα ανάλυσή της. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, η μείωση του δημοσίου χρέους το 2023 ήταν αρκετά ευρεία στην Ευρωζώνη, αλλά μια μειοψηφία επτά χωρών σημείωσε αύξηση στο δ΄ τρίμηνο (Ολλανδία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Μάλτα). Οι έξι από αυτές έχουν μέτριο επίπεδο χρέους (μικρότερο από 60% του ΑΕΠ) και το χρέος της Φινλανδίας (75,8%) είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (88,6%). Οι χώρες με το υψηλότερο χρέος ήταν η Ελλάδα (161,9% του ΑΕΠ), η Ιταλία (137,3%), η Γαλλία (110,6%), η Ισπανία (107,7%), το Βέλγιο (105,2%) και η Πορτογαλία (99,1%). Η Πορτογαλία ωστόσο ήταν η πιο επιτυχημένη, μειώνοντας το χρέος της κατά περισσότερο από 28%, ακολουθούμενη από την Ελλάδα (-23%), ενώ η πρόοδος σε Ιταλία (-13,2%), Ισπανία (-14%), Βέλγιο (-9,2%) και Γαλλία (-5,9%) ήταν μέτρια.

Προμήθεια οκτώ πυροσβεστικών ελικοπτέρων

Στις 3 Ιουνίου εκπνέει η προγραμματισμένη ημερομηνία υποβολής προσφορών για την προμήθεια οκτώ πυροσβεστικών ελικοπτέρων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 390 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης. Η άσκηση του τελευταίου αντιστοιχεί σε ποσό 77,8 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας την απόκτηση δύο ακόμη ελικοπτέρων. Βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, τα αεροσκάφη θα παραδοθούν εντός τεσσάρων χρόνων, με τα πρώτα δύο να παραλαμβάνονται κατά το δεύτερο έτος ισχύος της σύμβασης.

Ανεβάζουν ταχύτητα τα έργα στο Ελληνικό

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει πλέον η ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Σε πρόσφατη ενημέρωση προς τους αναλυτές, ο επικεφαλής της Lamda Development Οδ. Αθανασίου ανέφερε ότι έως και 10 κτίρια θα έχουν φτάσει στον πρώτο όροφο τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο ο πύργος κατοικιών Riviera Tower αναμένεται να φτάσει σε ύψος τα 70-80 μέτρα, από τα συνολικά 200 μ. που θα φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη.

Κάτω από 50% η ΔΕΗ στη λιανική αγορά

Τον Μάρτιο το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού υποχώρησε κάτω από 50%, για πρώτη φορά, φέρνοντας την επιχείρηση σε πλήρη εναρμόνιση με τη μνημονιακή δέσμευση. Σύμφωνα με το νεότερο δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το μερίδιο της ΔΕΗ υποχώρησε τον Μάρτιο στο 48,64%, από 50,85% τον Φεβρουάριο. Σε σχέση με τους υπόλοιπους παρόχους, στην πρώτη θέση βρίσκεται τον Μάρτιο η Mytilineos με μερίδιο 16,66% και ακολουθούν η «Ηρων» με 12,8%, η Elpedison με 6,59%, η NRG με 5,78%, η «Φυσικό Αέριο» με 3,49%, η «Ζενίθ» με 2,30%, η Volterra με 1,97% και η Volton με 1,18%.

Οι αιτήσεις για το επίδομα παιδιού

Κλείνει την Παρασκευή 10 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – επίδομα παιδιού, με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής να ενημερώνει πως προσωρινά δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και καταβολή της δεύτερης διμηνιαίας δόσης για το 2024. Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις. Υπενθυμίζεται στους ενδιαφερόμενους δικαιούχους ότι για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού θα πρέπει η αίτηση να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Προσοχή: Η αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη. Η δεύτερη διμηνιαία δόση του 2024 –αφορά τους μήνες Μάρτιο και  Απρίλιο– θα καταβληθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, μαζί με τα υπόλοιπα επιδόματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT