Ενοποιήθηκαν Leaseplan Hellas και ALD Automotive

Ενοποιήθηκαν Leaseplan Hellas και ALD Automotive

Σε συνέχεια της εξαγοράς της Leaseplan από την ALD την άνοιξη του 2023

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συγχώνευση μέσω απορρόφησης της ALD Automotive Ελλάδας προχώρησε, πριν από μερικές ημέρες, η Leaseplan Hellas. Η συνένωση των δύο εταιρειών είναι σε συνέχεια της εξαγοράς, την άνοιξη του 2023, του ολλανδικού πολυεθνικού ομίλου μίσθωσης αυτοκινήτων Leaseplan από τη γαλλική ALD Automotive έναντι τιμήματος 4,9 δισ. ευρώ. Η ALD Automotive Ελλάδας διαθέτει καθαρή θέση 24,2 εκατ. ευρώ και μετοχικό κεφάλαιο της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το μετοχικό κεφάλαιο της Leaseplan Hellas διαμορφώνεται, μετά τη συγχώνευση, σε 15,6 εκατ. ευρώ. Η ALD Automotive Ελλάδας εμφανίζει εύλογη αξία στόλου ύψους 168,6 εκατ. ευρώ, απαιτήσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις 2,2 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα περίπου 330.000 ευρώ και τραπεζικά δάνεια περίπου 146 εκατ. ευρώ (από τα οποία 120 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε μακροπρόθεσμο δανεισμό).

Η συγχώνευση της ALD Automotive με τη Leaseplan οδήγησε στη δημιουργία ενός πολυεθνικού ομίλου με την επωνυμία Ayvens, ο οποίος εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς προ φόρων κέρδη 289,4 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο όμιλος που δραστηριοποιείται σε 44 χώρες αύξησε κατά 1,1%, σε 3,4 εκατ. οχήματα, τον στόλο του έχοντας πουλήσει 152.000 (μεταχειρισμένα) αυτοκίνητα το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Τον περασμένο Μάρτιο η Ayvens και η Stellantis (προέκυψε από τη συγχώνευση της ιταλικής Fiat Chrysler και της γαλλικής PSA) υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο για την παροχή έως 500.000 οχημάτων σε όλη την Ευρώπη σε διάστημα τριών ετών.

Επίσης, κατά τους τρεις πρώτους μήνες καταγράφηκαν, για πρώτη φορά, συνέργειες από τη συγχώνευση των ALD Automotive και Leaseplan, που σχετίζονται με τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς και δαπάνες ασφάλισης. Για το σύνολο του 2024, η αξία των συνεργειών υπολογίζεται σε 120 εκατ. ευρώ, ποσό που τοποθετείται σε 350 εκατ. ευρώ το 2025 και 440 εκατ. ευρώ το 2026. Αντίστοιχες συνέργειες αναμένεται να δημιουργήσει στην ελληνική αγορά η ενοποίηση των Leaseplan Hellas και ALD Automotive Ελλάδας, που έλαβε χώρα και τυπικά πριν από μερικές ημέρες.

Η αύξηση της ζήτησης για μακροχρόνια ενοικίαση αυτοκινήτων από τις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη στροφή των ιδιωτών στο leasing με ευέλικτα χαρακτηριστικά, υπαγορεύει τις κινήσεις των παικτών του κλάδου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Avis, η Autohellas-Hertz και η Σφακιανάκης έχουν δημιουργήσει υπηρεσίες ευέλικτης μίσθωσης αυτοκινήτων (easy leasing, flex drive, quick flex).

Η Avis εξασφάλισε, πριν από μερικές ημέρες, δάνειο 108,3 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για την ανανέωση του στόλου της με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, υλοποιώντας επενδύσεις της τάξεως των 135 εκατ. ευρώ για την προμήθεια περίπου 2.900 ηλεκτρικών και plug-in αυτοκινήτων.

Από την πλευρά της, η Autohellas εξέδωσε ομόλογο 200 εκατ. ευρώ, με τη διοίκησή της να προβλέπει ότι το 2024 θα καταγραφούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης λαμβάνοντας υπόψη την τάση των προκρατήσεων και κρατήσεων για τη φετινή τουριστική περίοδο. Κατά την εταιρεία, η επάρκεια αυτοκινήτων στην αγορά σε συνδυασμό με την παρουσία νέων ανταγωνιστών αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις τιμών. Η ενδυνάμωση του ανταγωνισμού που εμφανίζεται στις βραχυχρόνιες αλλά και στις μακροχρόνιες μισθώσεις θα επηρεάσει όλο τον κλάδο μισθώσεων αυτοκινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT