Αποζημίωση με τόκο σε όσους έχασαν από την κατάρρευση του FTX

Αποζημίωση με τόκο σε όσους έχασαν από την κατάρρευση του FTX

Από τη ρευστοποίηση της αγοράς FTX προκύπτουν 16,3 δισ. δολ., όταν το σύνολο των αποζημιώσεων φθάνει τα 11 δισ. δολ.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνήθως, σε μια απάτη που γράφεται στα πρωτοσέλιδα και καταλήγει σε μια ηχηρή χρεοκοπία, τα θύματα χάνουν δισεκατομμύρια. Αλλά η περίπτωση του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX είναι διαφορετική. Γιατί μπορεί ο ιδρυτής του, Sam Bankman-Fried, να εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών για απάτη, όμως οι πελάτες του FTX θα ανακτήσουν το σύνολο των χρημάτων που έχασαν με την κατάρρευσή του το 2022, και μάλιστα με τόκο. Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει σπάνια στο πλαίσιο των διαδικασιών του αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου.

Κατά κανόνα, οι πιστωτές που βρίσκονται πιο χαμηλά στη λίστα των απαιτήσεων ανακτούν μόλις μερικά σεντς για κάθε δολάριο που έχασαν, όμως στην περίπτωση του FTX ωφελούνται από το ισχυρό ράλι των κρυπτονομισμάτων. Η εταιρεία μπόρεσε επίσης να πουλήσει δεκάδες άλλα περιουσιακά στοιχεία και διάφορα venture capital projects, όπως για παράδειγμα ένα μερίδιο στην επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης Anthropic. «Ανάμεσα σε όλες τις χρεοκοπίες, αυτό είναι ένα απλά απίστευτο αποτέλεσμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του FTX, John Ray, ο οποίος ανέλαβε μετά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου.

Οταν ολοκληρώσει τη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του, το FTX θα έχει έως και 16,3 δισ. δολάρια σε μετρητά να διανείμει, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της εταιρείας. Το ποσό που χρωστάει στους πελάτες και τους πιστωτές του ανέρχεται περίπου σε 11 δισ. δολάρια, σημειώνει το Bloomberg.

Στην πρόσφατη ιστορία του αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις εταιρειών που χρεοκόπησαν αλλά κατάφεραν να αποπληρώσουν στο ακέραιο τους πιστωτές τους. Το 2021, η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz εξήλθε από τη χρεοκοπία έχοντας χρήματα για να αποπληρώσει τους μετόχους της, αφότου οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά. Το 2013, η μητρική της American Airlines επίσης εξήλθε από τη χρεοκοπία με ένα σχέδιο να αποπληρώσει πλήρως τους μετόχους και τους πιστωτές. Στην περίπτωση του FTX, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αιφνιδιαστικό αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι η κατάρρευση του χρηματιστηρίου πυροδότησε συγκρίσεις με την απάτη της Enron ή του Bernie Madoff.

Βέβαια, παρότι όλα τα χρέη του FTX θα πληρωθούν στο ακέραιο, με τόκο, δεν θα μείνουν χρήματα για την αποζημίωση των μετόχων. Ανάμεσα στους βασικούς μετόχους του FTX είναι οι Sequoia Capital, Thoma Bravo, Temasek Holdings και Ontario Teachers Pension Plan. Στην εταιρεία είχαν επενδύσει επίσης ο Tom Brady και η Gisele Bündchen.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT