Ερχεται αναβάθμιση από τον οίκο Fitch

Ερχεται αναβάθμιση από τον οίκο Fitch

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέα αναβάθμιση «βλέπει» η Société Générale για την Ελλάδα, αυτή τη φορά από τον οίκο Fitch Ratings. Oπως εκτιμά η γαλλική τράπεζα, η Fitch θα ακολουθήσει τα βήματα της S&P και θα αναβαθμίσει κι αυτή τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, κατά την αξιολόγησή της στις 31 Μαΐου, διατηρώντας τη βαθμολογία της χώρας στο «ΒΒΒ-» και στο κατώτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας. Κατά τη Société, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της ελληνική οικονομίας παραμένουν και εκτιμά πως η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα είναι οι μόνες χώρες που θα δουν θετικές κινήσεις από τους οίκους φέτος. Γενικότερα, αναμένει οι οίκοι να τηρήσουν στάση αναμονής για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης το 2024, πλην της Γαλλίας η οποία αν και τη… γλίτωσε από τη Moody’s τον Απρίλιο, αυτόν τον μήνα θα αντιμετωπίσει την ετυμηγορία της S&P, που πιθανότατα δεν θα διστάσει να την υποβαθμίσει λόγω επιδείνωσης των δημοσιονομικών της.

Ολοκληρώθηκε η πώληση του πακέτου δανείων Delta

Στο 34% της μεικτής λογιστικής αξίας ανήλθε το τίμημα πώλησης στο APS Group του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων με την επωνυμία Delta που ολοκλήρωσε η Τράπεζα Πειραιώς.  Οπως αναφέρει σε χρηματιστηριακή της ανακοίνωση η τράπεζα, το χαρτοφυλάκιο Delta αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ με λογιστική αξία 160 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο έχει ταξινομηθεί προς πώληση και η συναλλαγή έχει αμελητέα θετική επίδραση στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά τις 30 Μαρτίου 2024.

«Συνωστισμός» αεροπλάνων στον ελληνικό εναέριο χώρο

Στη δεκάδα των ευρωπαϊκών χωρών με την υψηλότερη πτητική δραστηριότητα εντάχθηκε κατά την εβδομάδα 22 έως 28 Απριλίου η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, στον ελληνικό εναέριο χώρο καταγράφηκαν, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, κατά 11% περισσότερες πτήσεις ή συνολικά 1.288. Η μεγαλύτερη κίνηση προήλθε, ως επί το πλείστον, από τις πτήσεις εσωτερικού της Aegean και της TUI από και προς Γερμανία και Ολλανδία.

Δύο ακόμη funds για ελληνικές startups  

Δύο νέα επενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ που στοχεύουν να επενδύσουν σε εταιρείες τεχνολογίας έρχονται να προστεθούν στη μακρά –πλέον– λίστα των ελληνικών venture capital funds που έχουν συσταθεί με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο λόγος για το Apeiron Ventures, ύψους 25 εκατ., που «τρέχουν» ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου του Velocity Partners και ο Νίκος Αντωνίου από το PJ Tech Catalyst Fund, fund που είχε επενδύσει σε startups όπως οι Accusonus, Pollfish κ.ά. Ακολουθεί το iGrow venture capital fund, ύψους 50 εκατ. Με τη συμμετοχή της ΕΑΤΕ έχουν ενεργοποιηθεί συνολικά 26 funds.  

Δεν χρειάζεται γρήγορη μείωση επιτοκίων 

H ΕΚΤ δεν έχει λόγο να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα ή πολύ έντονα, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Handelsblatt ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλτσμαν (φωτ.), επισημαίνοντας ότι πολλά εξαρτώνται από τη Fed. «Δεν βλέπω κανένα λόγο να μειώσουμε τα επιτόκια πολύ γρήγορα ή κατά πολύ. Κάθε βήμα που κάνουμε εξαρτάται από τα δεδομένα που διαθέτουμε εκείνη τη στιγμή. Θα έχουμε πολλά νέα δεδομένα και προβλέψεις τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Δεν θα ισχύει το ίδιο και τον Ιούλιο», τόνισε ο Χόλτσμαν που είναι εκ των βασικών «γερακιών» της ΕΚΤ. Παράλληλα δήλωσε ότι η επιρροή της Fed είναι κάτι που θα λάβουν υπόψη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. «Σε ένα βαθμό τα δεδομένα και οι αποφάσεις μας επηρεάζονται όπως είναι φυσικό από τη Fed. Δεν λειτουργούμε εν κενώ. Με το δολάριο η Fed είναι, τρόπος του λέγειν, ο γορίλας στο δωμάτιο», υπογράμμισε ο Χόλτσμαν.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT