Αυξήθηκε κατά 16,5% η επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος»

Αυξήθηκε κατά 16,5% η επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος»

Το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου διακινήθηκαν 7,7 εκατ. άτομα, εκ των οποίων τα 5,4 εκατ. από το εξωτερικό

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα διψήφια άνοδο εμφάνισε η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά τον περασμένο Απρίλιο και κατά το πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς. Ειδικότερα τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση σύγκρισης, ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 16,3% σε 2,49 εκατ., από τους οποίους 1,8 εκατ. προήλθε εκτός Ελλάδας. Η κίνηση από το εξωτερικό ήταν ενισχυμένη τον Απρίλιο κατά 21,7%, γεγονός που φανερώνει την προβλεπόμενη καλή πορεία του ελληνικού τουρισμού, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι 4,1% για τους ταξιδιώτες εντός Ελλάδας.

Σε επίπεδο πρώτου τετραμήνου η κίνηση αυξήθηκε κατά 16,5%, σε 7,7 εκατ. επιβάτες, από τους οποίους περίπου επτά στους δέκα ή συνολικά 5,4 εκατ. προήλθαν από το εξωτερικό. Το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου οι ταξιδιώτες εντός Ελλάδας ανήλθαν σε 2,2 εκατ., έχοντας αυξηθεί κατά 8,4% ετησίως. Ενισχυμένη κατά 13,5%, σε 67.400 πτήσεις, υπήρξε και η κίνηση των αεροσκαφών κατά το πρώτο τετράμηνο σε ετήσια βάση. Τον Απρίλιο καταγράφηκαν κατά 15,3% περισσότερες πτήσεις ή 21.100 συνολικά.

Την αυξημένη πτητική δραστηριότητα του Απριλίου φανερώνουν και τα μεγέθη του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol) για την εβδομάδα 22 έως 28 Απριλίου.

Κατά το εν λόγω διάστημα η Ελλάδα ανήκει στη δεκάδα των χωρών με την υψηλότερη πτητική δραστηριότητα, με 1.288 πτήσεις ανά ημέρα, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 14% και 13% σε σχέση με το ανάλογο χρονικό διάστημα των ετών 2023 και 2019 αντίστοιχα. Τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει το αεροδρόμιο της Αθήνας με 737 αφίξεις – αναχωρήσεις, αριθμός ενισχυμένος κατά 21% και 23% έναντι του συγκρινόμενου χρονικού διαστήματος του 2023 και του 2019. Αυτά τα μεγέθη κατατάσσουν το «Ελ. Βενιζέλος» στα δέκα πιο δραστήρια αεροδρόμια της εν λόγω περιόδου.

Εάν οι επιδόσεις της εβδομάδας 22-28 Απριλίου αντιπαρατεθούν με εκείνες του αμέσως προηγούμενου επταημέρου (15-21 Απριλίου), η Ελλάδα καταλαμβάνει τα σκήπτρα ως προς τον ρυθμό αύξησης (+11%) των πτήσεων. Αυτή η μεταβολή, κατά το Eurocontrol, αποδίδεται στην αυξημένη κίνηση των πτήσεων εσωτερικού της Aegean και στα δρομολόγια της TUI και της KLM από και προς Γερμανία και Ολλανδία. Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία και τη Νορβηγία ανήκει στις πέντε χώρες όπου η αεροπορική κίνηση ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT