22.600 εκατομμυριούχοι και 3 δισεκατομμυριούχοι ζουν στην Αθήνα

22.600 εκατομμυριούχοι και 3 δισεκατομμυριούχοι ζουν στην Αθήνα

Σύμφωνα με διεθνή έρευνα, η Αθήνα συγκαταλέγεται στα ανερχόμενα κέντρα του πλούτου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στα ανερχόμενα κέντρα του πλούτου συγκαταλέγεται η Αθήνα, σύμφωνα με τη φετινή έκδοση της μελέτης World’s Wealthiest Cities Report 2024 της Henley & Partners, εταιρείας συμβούλων σε θέματα μετανάστευσης ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στην Αθήνα ζουν σήμερα 22.600 εκατομμυριούχοι, με τον πληθυσμό τους να έχει αυξηθεί κατά 15% την τελευταία δεκαετία. Στην ελληνική πρωτεύουσα ζουν επίσης 42 άτομα με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων, καθώς και 3 δισεκατομμυριούχοι.

H Henley & Partners τοποθετεί την Αθήνα στη λίστα με τις πόλεις που πρέπει να παρακολουθεί κανείς, καθώς ανακάμπτει μετά την κρίση χρέους και μπαίνει στα ραντάρ των ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης.

«Η Αθήνα είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη Ιστορία της να ξεπερνάει τα 3.000 χρόνια», σημειώνουν οι σύμβουλοι της εταιρείας. «Παρά το δύσκολο ξεκίνημα της δεκαετίας, έπειτα από την ελληνική οικονομική κρίση, η Αθήνα έχει ανακάμψει δυναμικά, με τις τιμές των ακινήτων και τους αριθμούς των ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης στην πόλη να αυξάνονται σημαντικά, ειδικά τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο βαθμό λόγω του προγράμματος της “χρυσής βίζας”».

Οπως σημειώνει η Henley & Partners, τα στοιχεία της αφορούν την Αθήνα αλλά και τις κοντινές παραθαλάσσιες περιοχές, όπως η Γλυφάδα και ο Πειραιάς.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα «σκοράρει» χαμηλά στον δείκτη των ευκαιριών της Henley, ο οποίος μετράει το κατά πόσον οι καλές σπουδές και μια άδεια διαμονής σε κάποια πόλη μπορεί να βοηθήσουν έναν εύπορο μετανάστη να προωθήσει την καριέρα του, να αυξήσει την περιουσία του και να διασφαλίσει την κληρονομιά που θα αφήσει πίσω του. Στον σχετικό δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία ανάμεσα στις χώρες που εξετάστηκαν, με συνολική βαθμολογία ευκαιρίας 48%, έναντι 88% που πέτυχε η πρώτη στη λίστα Ελβετία.

Το World’s Wealthiest Cities Report 2024 αποτυπώνει τον νέο χάρτη του πλούτου, ο οποίος αλλάζει σημαντικά εξαιτίας των προγραμμάτων μετανάστευσης επενδυτών που δίνουν την ευκαιρία σε άτομα υψηλής εισοδηματικής στάθμης να μετακομίσουν στις πιο υποσχόμενες πόλεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο βασικός «μαγνήτης» του πλούτου, καθώς οι 11 από τις 50 πλουσιότερες πόλεις του κόσμου είναι αμερικανικές. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία μετράει 349.500 εκατομμυριούχους, και ακολουθούν το Bay Area της Καλιφόρνιας με 305.700 εκατομμυριούχους και το Λος Αντζελες με 212.100 εκατομμυριούχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή