Συμφωνία εξυγίανσης δρομολογεί η Intersys

Συμφωνία εξυγίανσης δρομολογεί η Intersys

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκτή έγινε η αίτηση χορήγησης προληπτικών μέτρων που είχε καταθέσει και συζητήθηκε την 1η Μαΐου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η Intersys. Η εταιρεία πληροφορικής, δηλαδή, εξασφάλισε προσωρινή απόφαση με την οποία διατάσσεται η αναστολή λήψης μέτρων ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης από πιστωτές της κατά της περιουσίας της. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η επόμενη κίνηση της εταιρείας είναι η υποβολή, σε χρονικό ορίζοντα τετράμηνου, προς έγκριση στη Δικαιοσύνη, της συμφωνίας εξυγίανσης που θα έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των πιστωτών της.

Η Intersys, που παρέχει υπηρεσίες ολοκληρωμένης διαχείρισης εκτυπωτικών μονάδων σε εταιρείες, επιδιώκει, μέσω της δρομολογούμενης συμφωνίας, να αναδιαρθρώσει τραπεζικό δανεισμό και υποχρεώσεις προς το Δημόσιο της τάξεως των 26 εκατ. ευρώ. Κατά πληροφορίες, η εταιρεία δεν εμφανίζει οφειλές προς εργαζομένους και προμηθευτές, ενώ πέρυσι, για πρώτη φορά ύστερα από περίπου έντεκα χρόνια, κατέγραψε οργανική κερδοφορία, η οποία τοποθετείται για τη φετινή χρήση σε περίπου 200.000 ευρώ. Τα προβλήματα ρευστότητας της Intersys συνέπεσαν με την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2010, με την εταιρεία να καταλήγει το 2019 σε προκαταρκτική συμφωνία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την αναδιάρθρωση ομολογιακού δανείου της ύψους 12 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η σύμβαση αναδιάρθρωσης του ομολογιακού δανείου δεν υπογράφηκε ποτέ, ενώ τα ληξιπρόθεσμα δάνεια μεταβιβάστηκαν σε funds. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία έπρεπε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους νέους κατόχους των ομολογιών, διαδικασία που υπήρξε χρονοβόρος και δεν έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα. Στο μεσοδιάστημα και συγκεκριμένα πριν από ένα χρόνο, ένας από τους βασικούς προμηθευτές της Intersys διέκοψε τη συνεργασία του, προκαλώντας επιπρόσθετη πίεση στα μεγέθη της εταιρείας. Και αυτό με δεδομένο και το γεγονός ότι οι εγγυητικές επιστολές που εξασφάλιζε η εταιρεία είχαν σύντομη διάρκεια λήξης που δεν ξεπερνούσε τους έξι μήνες.

Εξασφάλισε προσωρινή διαταγή για προστασία από τους πιστωτές.

«Παρ’ όλ’ αυτά, η εταιρεία κατάφερε να αναδιαρθρώσει τη δραστηριότητά της, να εξασφαλίσει νέες συμβάσεις και να εμφανίσει κερδοφορία», αναφέρει στην «Κ» η διευθύνουσα σύμβουλος της Intesys, Ελένη Παπανδρέου. Η αλλαγή στρατηγικής περιλάμβανε και τη διακοπή, από πέρυσι, της διανομής προϊόντων τρίτων εταιρειών στην ελληνική αγορά, δραστηριότητα που αν και είχε υπολογίσιμη συνεισφορά στον κύκλο εργασιών, απέφερε ζημίες. Αυτή είναι η βασική αιτία για την οποία ο τζίρος του 2023 υποχώρησε σε περίπου 9 εκατ. ευρώ από περίπου 13 εκατ. ευρώ το 2022. Η εταιρεία σήμερα έχει τον έλεγχο της διαχείρισης περίπου 5.000 εκτυπωτικών μηχανών στην ελληνική αγορά, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 500 το προσεχές διάστημα.

Η Intersys μετράει 62 χρόνια ζωής, καθώς η δραστηριότητά της χρονολογείται από το 1962 οπότε ο Νικόλας Παπανδρέου ίδρυσε τη Μηχανολογιστική ΕΠΕ. «Ξεκίνησα το 1958. Εκείνα τα χρόνια που η πληροφορική λεγόταν μηχανοργάνωση και οι υπολογιστές ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι, σε αίτημα δανειοδότησης που υπέβαλα στην Τράπεζα της Ελλάδος, θυμάμαι τον υπεύθυνο να μου λέει: “Οσα χρόνια θα είμαι εδώ, τέτοιο αίτημα δεν θα το εγκρίνω”» έχει αναφέρει ο ιδρυτής της Intersys.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT