Γκι Παρμελέν στην «Κ»: Υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Γκι Παρμελέν στην «Κ»: Υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Θα δημιουργηθεί Ελληνοελβετικό Εμπορικό Επιμελητήριο – Η χώρα διαθέτει ένα σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό στην καινοτομία

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τo δυναμικό ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον εξήρε στη συνέντευξή του στην «Κ» ο ομοσπονδιακός σύμβουλος και επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών Υποθέσεων, Εκπαίδευσης και Ερευνας της Ελβετίας, Γκι Παρμελέν. O Ελβετός υπουργός και πρώην πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Αθήνα, μίλησε στην «Κ» για τον ιστορικό δεσμό μεταξύ των δύο κρατών, τον ελβετικό φιλελληνισμό και τις ελβετικές αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ερέτρια, καθώς και για τις σημαντικές εμπορικές και επιχειρηματικές συμπράξεις των δύο χωρών.

– Κύριε Παρμελέν, το 2023 η Ελβετία έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος ξένος άμεσος επενδυτής στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και γιατί οι Ελβετοί επενδύουν σε αυτό;

– Eπειτα από μία δεκαετία οικονομικών δυσκολιών, η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει τη διεθνή αξιοπιστία της χάρη σε ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουν ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι επενδυτικές διαδικασίες απλοποιήθηκαν, οι φόροι μειώθηκαν, η ψηφιοποίηση σημείωσε τεράστια πρόοδο και οι προϋπολογισμοί σταθεροποιήθηκαν.

Το αποτέλεσμα πλέον είναι ορατό: η Ελλάδα απολαμβάνει έναν πολλά υποσχόμενο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Το ελληνικό σχέδιο εφαρμογής του ταμείου «Επόμενης Γενιάς» της Ε.Ε. προσφέρει αναπτυξιακές προοπτικές σε νέους τομείς, όπως το περιβάλλον, η βιωσιμότητα, η εκπαίδευση και η υγεία. Προβλέπει επίσης διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εστιάζοντας, για παράδειγμα, στην ανάπτυξη των εξαγωγικών δυνατοτήτων. Ολα αυτά τα μέτρα έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη και δημιουργούν ευκαιρίες για τον ελβετικό επιχειρηματικό τομέα.

Σύμβολο αυτής της πρόσφατης αισιοδοξίας είναι η δημιουργία στο εγγύς μέλλον ενός Ελληνοελβετικού Εμπορικού Επιμελητηρίου από ελβετικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Το επιμελητήριο θα εξυπηρετήσει τον σκοπό της ενίσχυσης της προβολής των ελβετικών εταιρειών και της προσέλκυσης περισσότερων ελβετικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

– Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στην Αθήνα θα συναντήσετε Ελληνες και Ελβετούς πολίτες που ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα με την υποστήριξη της ελβετικής κυβέρνησης και των ελβετικών ταμείων. Πρώτον, πώς βλέπει η Ελβετία τις προσπάθειες της Ελλάδας να προωθήσει το οικοσύστημα καινοτομίας της και, δεύτερον, θα μπορούσατε να μας δώσετε μερικά επιτυχημένα παραδείγματα κοινών επιχειρηματικών εγχειρημάτων;

– Κάθε χώρα έχει τον τρόπο της να προωθεί ένα οικοσύστημα καινοτομίας. Η Ελβετία ακολουθεί μια προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω. Αυτό σημαίνει ότι το ελβετικό κράτος θέτει τις νομοθετικές και οικονομικές προϋποθέσεις – πλαίσιο που επιτρέπουν την υλοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας, και στη συνέχεια αφήνει τους πρωταγωνιστές να εξελιχθούν μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Πρέπει να αναφέρω ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό στο πεδίο της καινοτομίας. Διαθέτει υψηλά καταρτισμένους ανθρώπους που έχουν ισχυρή επιχειρηματική νοοτροπία. Η Ελλάδα πρέπει να βρει τον τρόπο που θεωρεί καταλληλότερο προκειμένου να παρέχει ένα σταθερό πλαίσιο για την προώθηση καινοτόμων ιδεών. Ορισμένες μεταρρυθμίσεις που έγιναν πρόσφατα στην Ελλάδα είναι ενδιαφέρουσες, όπως η μείωση της φορολογίας για επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία ή η τροποποίηση του νόμου για τα πανεπιστήμια που διευκολύνει τις συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια. Αυτές θα προσφέρουν νέες ευκαιρίες για τον ελβετικό επιχειρηματικό τομέα.

Ακόμη, οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων των δύο χωρών είναι άριστες, με αποτέλεσμα πολλές συνεργασίες στον τομέα της επιστήμης και της καινοτομίας να γίνονται χωρίς την εμπλοκή των Αρχών των χωρών. Αυτό αποτελεί απόδειξη της δυναμικής των οικονομιών μας, καθώς και της δυναμικής στα πεδία της επιστήμης και της καινοτομίας. Δύο πρόσφατες ιστορίες επιτυχούς συνεργασίας είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις U-blox και Bota System AG που επικεντρώνονται στον τομέα των ηλεκτρονικών.

Οι ελβετικές εταιρείες δεν εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης και τώρα επωφελούνται από την εντυπωσιακή ανάκαμψη.

– Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την έναρξη των αρχαιολογικών ανασκαφών της ελβετικής αποστολής στην Ερέτρια, με δεκάδες ευρήματα και ένα νέο έργο που αναμένει την έγκριση του υπουργείου. Πώς η πολιτιστική σύμπραξη των δύο χωρών ανέδειξε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και αναβάθμισε τις σχέσεις των δύο χωρών;

– Η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή είναι ένας από τους πυλώνες της σχέσης μας. Είναι ένα τέλειο παράδειγμα διπλωματίας της επιστήμης και του πολιτισμού. Η ανακάλυψη από την Ελβετική Σχολή του ναού της Αρτέμιδος στην Ερέτρια ήταν ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση της κοινής μας ιστορίας. Είμαστε πολύ ευγνώμονες στις ελληνικές αρχές που μας παρέχουν ένα εξαιρετικό πλαίσιο για τους αρχαιολόγους μας.

Στον πολιτιστικό τομέα η Ελβετία και η Ελλάδα έχουν πολλούς δεσμούς. Ο Ιωάννης Καποδίστριας έπαιξε σημαντικό ρόλο και στις δύο χώρες: στη δημιουργία της σύγχρονης Ελβετίας το 1815, καθώς και στη βοήθεια της νέας ανεξάρτητης Ελλάδας το 1831. Κατά τη διάρκεια του Αγώνα Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, η Γενεύη ήταν το κέντρο του φιλελληνισμού.

Επίσης, πολλοί Ελβετοί φιλέλληνες βοήθησαν την Ελλάδα εκείνη την εποχή, όπως ο Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ, που θεωρείται ο πατέρας της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα και πέθανε στο Μεσολόγγι, ή ο Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος, που συνέβαλε στην ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Ο φιλελληνισμός παραμένει παρών στην Ελβετία και σήμερα, και μια νέα γενιά φιλελλήνων συμβάλλει σε διάφορα έργα στην Ελλάδα ρίχνοντας φως στην πολιτιστική της κληρονομιά.

– Επεκτείνοντας τη συζήτηση στην πολιτιστική πλευρά, η Ελβετία φιλοξενεί μία από τις πιο δραστήριες επιτροπές για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, υπό την ηγεσία του καθηγητή Ντούσαν Σιντζάνσκι. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με αυτό το μακροχρόνιο ελληνικό αίτημα;

– Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ή η επιστροφή των αρχαιοτήτων γενικότερα είναι ένα σημαντικό θέμα για την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να βρει την κατάλληλη λύση με την αντίστοιχη χώρα. Το 2007 η Ελβετία υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών. Επειτα από αυτή τη συμφωνία πολλά πολιτιστικά αντικείμενα επεστράφησαν στην Ελλάδα από την Ελβετία και η Ελλάδα είναι ωφελούμενη του ελβετικού κρατικού ταμείου για την αποκατάσταση πολιτιστικών αγαθών.

– Σήμερα, ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες για την ενίσχυση των ελληνοελβετικών σχέσεων και ποιες περαιτέρω ενέργειες αναμένετε από την ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση αυτής της στρατηγικής – εταιρικής σχέσης;

– Οι σχέσεις μας σήμερα είναι ήδη εξαιρετικές. Είμαι βέβαιος ότι αυτός ο θετικός δυναμισμός στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον θα συνεχιστεί και θα ενθαρρύνει τις ελβετικές εταιρείες να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους ή να δημιουργήσουν νέες. Καθώς οι ελβετικές εταιρείες δεν εγκατέλειψαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, βρίσκονται σε καλή θέση για να επωφεληθούν από την εντυπωσιακή ανάκαμψη. Το μελλοντικό Ελληνοελβετικό Εμπορικό Επιμελητήριο θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή