Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά ο πληθωρισμός

Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά ο πληθωρισμός

Ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που επιβεβαιώνει ότι η πρόκληση της επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Κατά την παρουσίαση των τριμηνιαίων προβλέψεων στην Αγκυρα, ο διοικητής Φατίχ Καραχάν δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα προβλέπει τώρα ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του 2024 θα κυμαίνεται στο 38%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 36%, ενώ διατήρησε την εκτίμηση για το επόμενο έτος στο 14%. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό λειτουργούν περισσότερο ως στόχοι διαμόρφωσης πολιτικής για την κεντρική τράπεζα στη μάχη της κατά του δυσθεώρητου πληθωρισμού, που επισήμως υπολογίζεται στο 70%.

Παρότι η αναθεώρηση του outlook ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τις προσδοκίες των οικονομολόγων, έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις που διατυπώνονταν από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας μέχρι τώρα. Ο υποδιοικητής της δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι ο στόχος του 36% ήταν ένας «φιλόδοξος αλλά εφικτός στόχος».

Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις είναι πιθανό να πυροδοτήσουν εικασίες σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων. Επειτα από έναν επιθετικό κύκλο σύσφιγξης, έχει ανεβάσει το βασικό επιτόκιο στο 50%, από 8,5% που ήταν τον περασμένο Ιούνιο. Ο Καραχάν δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών ξεπέρασε τις προβλέψεις τους τελευταίους τρεις μήνες, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «σίγουρα δεν θα επιτρέψουν μόνιμη επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού». Η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει μια σφιχτή στάση νομισματικής πολιτικής, μέχρι ο πληθωρισμός να μειωθεί σε επίπεδα που να συνάδουν με τον στόχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT