Ανάπτυξη 0,6% για τη βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους

Ανάπτυξη 0,6% για τη βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους

Ανακάμπτει από την ύφεση στην οποία διολίσθησε στα τέλη του περασμένου έτους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία βγήκε αισίως από την ύφεση σημειώνοντας το α΄ τρίμηνο του έτους τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγράψει μετά τη λήξη των αλλεπάλληλων lockdowns το 2021. Η οικονομία της αναπτύχθηκε κατά 0,6% αφήνοντας πίσω της, προς το παρόν τουλάχιστον, την ύφεση στην οποία διολίσθησε στα τέλη του περασμένου έτους και στην οποία παρέμεινε επί δύο συναπτά τρίμηνα. Η είδηση προσφέρει ανάσα στην κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ που έχει υποσχεθεί ότι υπό την καθοδήγησή του η βρετανική οικονομία «θα αλλάξει σελίδα».

Τα στοιχεία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, αλλά είχε προαναγγείλει την εξέλιξη η Τράπεζα της Αγγλίας από την Πέμπτη όταν διά στόματος του προέδρου της, Αντριου Μπέιλι, τόνισε πως η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης αν και όχι ιδιαιτέρως στιβαρής. Προς το παρόν, πάντως, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια της στερλίνας αμετάβλητα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών και συγκεκριμένα στο 5,25%, που σημαίνει ότι πολλοί Βρετανοί επιβαρύνονται ιδιαιτέρως για την αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων, αλλά την ίδια στιγμή όσοι αποταμιεύουν έχουν υψηλότερες αποδόσεις. Οπως επισήμανε, πάντως, η Τράπεζα της Αγγλίας ο πληθωρισμός στη Βρετανία τείνει πλέον προς τον στόχο του 2%, γι’ αυτό και διεμήνυσε στην αγορά ότι προσανατολίζεται στην πρώτη μείωση επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες. Πράγματι, τα προκαταρκτικά στοιχεία φέρουν τον πληθωρισμό της Βρετανίας να βρίσκεται κοντά στο 2% από τον Απρίλιο, αλλά τα οριστικά στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 22 Μαΐου. Αν δεν ανατραπεί το σκηνικό θα πρόκειται για εναρμόνιση της Τράπεζας της Αγγλίας με την ΕΚΤ που επίσης οδεύει προς την πρώτη μείωση των επιτοκίων και μάλιστα τον επόμενο κιόλας μήνα, καθώς διαπιστώνει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Σημειωτέον ότι τα πρακτικά της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας φέρουν ήδη δύο στελέχη της να ψηφίζουν υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων στην τελευταία συνεδρίαση. Οι εξελίξεις κατατείνουν σε διαφοροποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας από την αμερικανική Federal Reserve που παραμένει καθηλωμένη στα υψηλά επιτόκια, καθώς στις ΗΠΑ δεν υποχωρεί σημαντικά ο πληθωρισμός. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει, πάντως, πως ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί εκ νέου προς τα τέλη του έτους όταν θα σταθεροποιούνται οι τιμές της ενέργειας και θα υποχωρήσει ξανά μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Μεταξύ επενδυτών και αναλυτών, ως πιθανότερη στιγμή της πρώτης μείωσης των επιτοκίων στη Βρετανία θεωρείται ο Αύγουστος, ενώ πιθανολογούνται δύο ακόμη μειώσεις στο δεύτερο ήμισυ του επόμενου έτους. Στην Ευρώπη, άλλωστε, έχουν προχωρήσει ήδη σε μείωση επιτοκίων η Σουηδία και η Ελβετία.

Σημειωτέον ότι η διαφαινόμενη διαφορά στη νομισματική πολιτική ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχει εξωθήσει ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων σε όλον τον κόσμο. Επικρατεί η προσδοκία των επενδυτών πως τόσο η Βρετανία όσο και η Ευρωζώνη θα αποφύγουν τη μεγάλη χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής, προκειμένου να μην αποδυναμώσουν τα νομίσματά τους έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα έχει πάρει την ανιούσα τελευταία και θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα ύψη αν διευρυνθεί ιδιαιτέρως και απότομα η απόσταση ανάμεσα στα επίπεδα των επιτοκίων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT