Google: Κέρδη-ρεκόρ το α΄ τρίμηνο

Google: Κέρδη-ρεκόρ το α΄ τρίμηνο

Αλμα στην τιμή της μετοχής της, στα 2 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση του κολοσσού

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κολοσσός υψηλής τεχνολογίας της Google εμφάνισε πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη πρώτου τριμήνου, αλλά το κλίμα μεταξύ των εργαζομένων της δεν συμβαδίζει με αυτά. Σε μια μεγάλη συνάντηση της διοίκησης με όλο το προσωπικό, οι υπάλληλοι αμφισβήτησαν τις επιλογές της σχετικά με τις περικοπές κόστους, τις απολύσεις και τα ζητήματα ψυχικής διάθεσης, αφότου είχε προηγηθεί η εξαιρετική τριμηνιαία επίδοσή της, όπως αναφέρει το CNBC. Ο διευθύνων σύμβουλός της Σαντάρ Πιτσάι και η γενική οικονομική διευθύντρια Ρουθ Πόρατ δήλωσαν ότι η εταιρεία πιθανότατα θα προβεί σε λιγότερες απολύσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2024. «Προτεραιότητά μας είναι να επενδύσουμε στην ανάπτυξη», είπε η Πόρατ. O κολοσσός της Google αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό διετίας, ενώ μια αναφορά της τον Απρίλιο σχετικά με την κερδοφορία της πυροδότησε το ζωηρότατο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, πρώτη φορά με τέτοια ένταση από το 2015. Αποτέλεσμα ήταν η εκτίναξη της τιμής της μετοχής της και της κεφαλαιοποίησής της στα 2 τρισ. δολάρια, ενώ πλέον η Google στον ισολογισμό της διατηρεί 100 δισ. δολάρια – βέβαια, όπως τόνισε η γενική οικονομική διευθύντρια, «δεν θα πρέπει να τα εξαντλήσουμε, διότι κάποια στιγμή έρχονται και ημέρες παρακμής».

Οι εργαζόμενοι, πάντως, στη συνάντηση που είχαν με τους Πιτσάι και Πόρατ επικεντρώθηκαν κυρίως στο γιατί αυτή η απόδοση δεν μεταφράζεται σε βελτιωμένες αμοιβές και στο πόσο καιρό θα ισχύουν τα μέτρα μείωσης του κόστους της εταιρείας. «Παρατηρήσαμε σημαντική πτώση του ηθικού, αυξημένη δυσπιστία και αποσύνδεση μεταξύ ηγεσίας και εργατικού δυναμικού», ανέφερε ένα σχόλιο που δημοσιεύτηκε σε εσωτερικό φόρουμ πριν από τη συνάντηση. «Πώς σχεδιάζει η ηγεσία να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες και την όλη κατάσταση, καθώς και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, το ηθικό και τη συνοχή, που ήταν θεμελιώδεις παράγοντες για την επιτυχία της εταιρείας μας;».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η διοίκηση της Alphabet, μητρικής της Google, τα τελευταία χρόνια τελεί εν αμύνη. Πολλοί από τους εργαζομένους κατακρίνουν τα τελεσίγραφα για επιστροφή στο γραφείο μετά την πανδημία, τα συμβόλαια λογισμικού νέφους της εταιρείας με τον στρατό, τα λιγότερα προνόμια και τις μαζικές απολύσεις –συνολικά περισσότερες από 12.000 πέρυσι–, μαζί με άλλες περικοπές κόστους που ξεκίνησαν το 2022. Οι εργαζόμενοι έχουν επίσης παραπονεθεί για έλλειψη εμπιστοσύνης και για το ότι τους ζητείται να εργάζονται εντός αυστηρότερων προθεσμιών αλλά με λιγότερους πόρους και μειωμένες ευκαιρίες για προαγωγές. Η εσωτερική διαμάχη συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι τα τριμηνιαία κέρδη της Alphabet/Google υπερέβησαν τις προβλέψεις, ενώ ανακοινώθηκε και η διάθεση του πρώτου μερίσματος, καθώς και επαναγορά τίτλων αξίας 70 δισ. δολαρίων. «Παρά την εκπληκτική απόδοση και τα κέρδη-ρεκόρ της εταιρείας, πολλοί υπάλληλοι της Google δεν έλαβαν σημαντικές αυξήσεις μισθού», αναφερόταν σε σχόλιο εργαζομένων με ευρεία απήχηση στο ενδοεταιρικό φόρουμ, ενώ, τέλος, σε ένα άλλο επισημαινόταν ότι «υπάρχει σαφής αποσύνδεση μεταξύ των δισεκατομμυρίων αφενός για επαναγορά μετοχών, διάθεση μερισμάτων και επανεπένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη, αφετέρου για επανεκπαίδευση σημαντι-κών υπαλλήλων της Google».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT