Ενδείξεις ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας

Ενδείξεις ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τον σύνθετο πρόδρομο δείκτη υπευθύνων προμηθειών που καταρτίζει η S&P Global αναφορικά με τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας συνέχισε να βελτιώνεται τον Απρίλιο για έκτο συνεχή μήνα, αν και με ήπιο ρυθμό, καταγράφοντας περαιτέρω άνοδο από το επίπεδο των 50 μονάδων που οριοθετεί τις προοπτικές ανάπτυξης και συρρίκνωσης. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης αυξήθηκε στις 52,4 μονάδες (+0,1), το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2023, υποδηλώνοντας συνεχιζόμενη ανάκαμψη καθώς η παγκόσμια οικονομία παραμένει σχετικά ανθεκτική στους παρατεταμένους γεωπολιτικούς κινδύνους και στον συνεχιζόμενο αντίκτυπο της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών (ο οποίος είναι ιδιαίτερα αισθητός στην αγορά κατοικίας και στη χρηματοδότηση της οικονομίας από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα).

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να αυξηθεί στο 3,1% το 2024 και στο 3,2% το 2025, υποστηριζόμενος κυρίως από τον ισχυρότερο ρυθμό αύξησης του πραγματικού εισοδήματος και την προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων (η μακροοικονομική πολιτική αναμένεται όμως να παραμείνει στο σύνολό της περιοριστική στις περισσότερες οικονομίες, καθώς η υποχώρηση των επιτοκίων προβλέπεται να είναι σταδιακή και η δημοσιονομική εξυγίανση ήπια). Η εκτίμηση των αγορών για χαμηλότερα επιτόκια από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες τους επόμενους μήνες ενισχύθηκε περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες, συμβάλλοντας στη διατήρηση του βελτιωμένου κλίματος στις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές και τις αγορές σταθερού εισοδήματος. Σε συνέχεια των ασθενέστερων από τα αναμενόμενα στοιχείων για την αγορά εργασίας τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας άφησε να εννοηθεί στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την εβδομάδα που διανύσαμε ότι δεν αποκλείεται να εισέλθει σε κύκλο μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, ενώ η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας προχώρησε σε μείωση για πρώτη φορά από το 2016 στέλνοντας μήνυμα για ακόμη χαμηλότερα επιτόκια τους επόμενους μήνες. Εντούτοις, οι εν λόγω προβλέψεις για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας διέπονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας. Μεταξύ άλλων ελλοχεύει ο κίνδυνος οι συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή να οξυνθούν, διαταράσσοντας τις αγορές ενέργειας και τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ ο πληθωρισμός ενδέχεται να υποχωρήσει με ρυθμό ηπιότερο από τον αναμενόμενο, εάν οι πιέσεις στο κόστος παραγωγής και στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων διατηρηθούν υψηλά, ιδίως στις υπηρεσίες, δηλαδή στον τομέα που αποτελεί την κινητήριο δύναμη ανάπτυξης της οικονομίας τους τελευταίους μήνες.

*EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT