Η Αργεντινή τυπώνει δεκαχίλιαρα λόγω εκτίναξης του πληθωρισμού

Η Αργεντινή τυπώνει δεκαχίλιαρα λόγω εκτίναξης του πληθωρισμού

Ο δείκτης τιμών «τρέχει» με 288% – Σχέδια και για χαρτονόμισμα των 20.000 πέσος

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις υποσχέσεις του νέου προέδρου της, Χαβιέρ Μιλέι, για ραγδαία ανόρθωση της οικονομίας, η Αργεντινή αντιμετωπίζει έναν επιθετικό πληθωρισμό σχεδόν 288% που έχει εκτοξεύσει τις τιμές βασικών ειδών στη στρατόσφαιρα και έχει οδηγήσει το βιοτικό επίπεδο των Αργεντίνων σε ελεύθερη πτώση ανάλογη της πτώσης του εθνικού τους νομίσματος.

Οι Αργεντίνοι αναγκάζονται έτσι να κυκλοφορούν με μεγάλες τσάντες, ενίοτε βαλίτσες, γεμάτες μετρητά για να εξυπηρετήσουν συνήθεις καθημερινές συναλλαγές, όπως αγορές ειδών πρώτης ανάγκης ή πληρωμές λογαριασμών. Προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες, η κεντρική τράπεζα της χώρας αποφάσισε να τυπώσει χαρτονόμισμα αξίας 10.000 πέσος και να το θέσει άμεσα σε κυκλοφορία, πιθανώς μέσα στον επόμενο μήνα.

Οι Αργεντίνοι αναγκάζονται έτσι να κυκλοφορούν με μεγάλες τσάντες, ενίοτε βαλίτσες, γεμάτες μετρητά για να εξυπηρετήσουν συνήθεις καθημερινές συναλλαγές.

Πρόκειται για το χαρτονόμισμα με τη μεγαλύτερη αξία ανάμεσα σε όσα χαρτονομίσματα θα βρίσκονται σε κυκλοφορία στη χώρα τούς επόμενους μήνες και μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όμως, θα τεθεί σε κυκλοφορία ένα ακόμη μεγαλύτερο χαρτονόμισμα, των 20.000 πέσος, και θα φέρει τη φωτογραφία του Χουάν Μπατίστα Αλμπέρντι, Αργεντίνου πολιτικού που έζησε τον 19ο αιώνα και επηρέασε την πολιτική παράδοση της χώρας, μολονότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην εξορία. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αργεντινής, τα δύο αυτά μεγάλα χαρτονομίσματα θα διευκολύνουν τις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών, θα αναβαθμίσουν την αποτελεσματικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και θα μειώσουν το λειτουργικό του κόστος.

Μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του έτους, πάντως, το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα στη χώρα θα είναι αυτό των 10.000 πέσος, η αξία του οποίου αντανακλά τη ραγδαία υποτίμηση που έχει υποστεί το αργεντίνικο πέσο: το νέο χαρτονόμισμα των 10.000 θα αντιστοιχεί σε μόλις 10 δολ., για την ακρίβεια σε 11 δολ. σύμφωνα με την επίσημη ισοτιμία και σε 9 δολ. στη μαύρη αγορά. Θα φέρει την εικόνα δύο εθνικών ηρώων, του Μανουέλ Μπελγκράνο, που έχει δημιουργήσει τη σημαία της Αργεντινής, και της Μαρία Ρεμέδιος ντε Βάγιε, μελαμψής Αργεντίνας και άλλοτε αξιωματικού του στρατού, που αναδείχθηκε σε ηρωίδα της χώρας εξαιτίας του μαχητικού ρόλου της στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Οσον αφορά την υποτίμηση του πέσο, το χαρτονόμισμα των 1.000 πέσος που τυπώθηκε το 2017 αντιστοιχούσε τότε σε 58 δολ. στη μαύρη αγορά, ενώ τώρα αγοράζει μόλις ένα δολάριο.

Δεδομένης της οικονομικής αστάθειας στην οποία έχει βυθίσει την Αργεντινή η χρηματοπιστωτική κρίση, η χειρότερη που αντιμετωπίζει η χώρα της Λατινικής Αμερικής μετά δύο δεκαετίες, οι πωλητές προτιμούν συνήθως τον παραδοσιακό τρόπο πληρωμών με μετρητά για τις μεγάλες αγορές. Συχνά προσφέρουν, άλλωστε, μεγάλες εκπτώσεις για να ενθαρρύνουν τις πληρωμές με χαρτονομίσματα αντί για τις ηλεκτρονικές.

Ο πρόεδρος της χώρας, Χαβιέρ Μιλέι, που ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο, έχει υποσχεθεί να ανακόψει τον πληθωρισμό και να σταθεροποιήσει το εθνικό νόμισμα. Εχει δηλώσει πως θα το επιτύχει αντιστρέφοντας τις πολιτικές παλαιότερων αριστερών κυβερνήσεων που τύπωναν χρήμα για να χρηματοδοτήσουν τις δημόσιες δαπάνες. Μέχρι στιγμής, πάντως, η ακραία λιτότητα που έχει εφαρμόσει έχει οδηγήσει τις τιμές στα ύψη, σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Ο ίδιος επιμένει πάντως να επικαλείται μια οριακή αποκλιμάκωση που σημειώνει ο πληθωρισμός μετά τον Δεκέμβριο προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους ότι το σύστημά του αποδεικνύεται αποδοτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT