«Ναι» Μακρόν σε εξαγορά μεγάλης γαλλικής τράπεζας

«Ναι» Μακρόν σε εξαγορά μεγάλης γαλλικής τράπεζας

Ο Γάλλος πρόεδρος πιέζει εδώ και καιρό για μια ευρωπαϊκή ένωση κεφαλαιαγορών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω mega-deals μεταξύ επιχειρήσεων προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας μάλιστα ότι θα ήταν ανοικτός στην εξαγορά μιας μεγάλης γαλλικής τράπεζας από κάποιον Ευρωπαίο ανταγωνιστή της, προκειμένου να επιτευχθεί η βαθύτερη χρηματοοικονομική ενοποίηση που απαιτείται για την ευημερία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Το να συναλλασσόμαστε ως Ευρωπαίοι σημαίνει ότι χρειαζόμαστε συγκέντρωση ως Ευρωπαίοι», είπε μιλώντας στο Bloomberg. «Πρέπει τώρα να ανοίξουμε αυτό το κουτί και να προωθήσουμε μια προσέγγιση ενιαίας αγοράς που να είναι πολύ πιο αποτελεσματική».

Ο Γάλλος πρόεδρος πιέζει εδώ και καιρό για μια ευρωπαϊκή ένωση κεφαλαιαγορών, υποστηρίζοντας ότι ο σημερινός κατακερματισμός του τραπεζικού τομέα της περιοχής αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του μπλοκ.

Ερωτηθείς εάν, για παράδειγμα, θα ήταν πρόθυμος να συναινέσει στην πώληση της γαλλικής Societe Generale στην ισπανική Santander, ο Μακρόν απάντησε θετικά.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν θα ήταν ευτυχής αν η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total μεταφέρει την έδρα της στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σημείωσε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο φήμες.

Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις του συναντούν τη σκληρή αντίθεση της Γερμανίας και των παραδοσιακών συμμάχων της, οι οποίοι διστάζουν μπροστά στη συνένωση των υποχρεώσεων στην Ευρώπη και δεν φαίνονται πρόθυμοι να ενστερνιστούν την ιδέα του καπιταλισμού a la francaise.

«Πρέπει να αλλάξουμε πλήρως το μοντέλο μας», είπε ο Μακρόν. Η αποτυχία, σύμφωνα με τον Γάλλο ηγέτη, θα κλείδωνε την Ευρώπη σε μια πορεία προς τη μακροπρόθεσμη οικονομική παρακμή και την απώλεια επιρροής. Αυτό που περιγράφει είναι μια εικόνα βιομηχανικής παρακμής, πτώσης της παραγωγικότητας και δυσθεώρητων δημόσιων χρεών που θα γίνονται όλο και πιο μεγάλα λόγω των βαρών του κράτους πρόνοιας και της γήρανσης του πληθυσμού.

Τα σχόλια του Μακρόν έγιναν την ίδια ημέρα που καλωσόρισε διευθύνοντες συμβούλους από όλο τον κόσμο στην ετήσια σύνοδο κορυφής «Επιλέξτε τη Γαλλία» στο παλάτι των Βερσαλλιών. Δεσμεύτηκαν να επενδύσουν συνολικά 15 δισ. ευρώ στη γαλλική οικονομία, ποσό-ρεκόρ για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Η γαλλική προεδρία δήλωσε ότι οι επενδύσεις περιλαμβάνουν 56 διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT