ΛΑΡΚΟ: Αγονος αναμένεται να κηρυχθεί ο διαγωνισμός

ΛΑΡΚΟ: Αγονος αναμένεται να κηρυχθεί ο διαγωνισμός

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Στην κήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ σε άγονο προσανατολίζονται κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, υπογράφοντας την τελευταία σελίδα στη μακρά ιστορία της μεταλλευτικής βιομηχανίας. Η απόφαση θεωρείται εν πολλοίς αναμενόμενη με την τροπή που πήραν τα πράγματα μετά την προσφυγή της ιρλανδικής εταιρείας CMI κατά της απόφασης των συναρμοδίων υπουργών για την ανακήρυξη της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings ως προτιμητέου επενδυτή. Η διαγωνιστική διαδικασία «πάγωσε» αναμένοντας τη δικαστική απόφαση. Τον Ιούλιο του 2022, έκλεισαν και τα τελευταία φουγάρα στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, ενώ από το 2020 οπότε η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης έχουν ξοδευτεί πάνω από 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στις 28 Μαρτίου, το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει και επισήμως τη διακοπή της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ μαζί με μια δέσμη παρεμβάσεων για την οριστική διευθέτηση εκκρεμοτήτων μεταξύ των οποίων και μέτρα για τους εργαζομένους.

Με χαμηλές ταχύτητες η υποβολή δηλώσεων

Μόλις 253.579 δηλώσεις έχουν υποβληθεί από την ημέρα που άνοιξε το Taxisnet. Από αυτές οι 15.765 αφορούν επαγγελματίες, οι οποίοι φέτος θα φορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο, δηλαδή η εφορία θα τους υπολογίσει ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα ανάλογα με τα έτη δραστηριότητάς τους. Από τις εκκαθαρίσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής προκύπτει ότι 31 έχουν συμπληρώσει τον κωδικό αμφισβητώντας το ποσό που τους καταλόγισε η εφορία. Με την κίνηση αυτή, δίνουν το δικαίωμα στην εφορία να τους ελέγξει προκειμένου να φορολογηθούν για το πραγματικό τους εισόδημα.

Νέες επενδύσεις σχεδιάζει ο όμιλος Αβαξ

Νέες επενδύσεις σε πολλαπλά «μέτωπα» επιχειρεί να «ωριμάσει» ο όμιλος Αβαξ αυτή την περίοδο, πέραν του τομέα της κατασκευής. Σε αυτό το πλαίσιο έχει προεπιλεγεί σε διαγωνισμούς 25 έργων ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 3,5-4 δισ. ευρώ, φιλοδοξώντας να αναδειχθεί ανάδοχος σε κάποια εξ αυτών. Στον τομέα της ενέργειας συνεχίζεται η ανάπτυξη της θυγατρικής Ixion Energy, όπου δρομολογούνται νέα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, όπως επίσης και η δημιουργία ενός δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.   

Μήνυμα Χατζηδάκη στη Βόρεια Μακεδονία      

Σαφές μήνυμα στη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας ότι η τακτική της στο θέμα του ονόματος κόβει τις γέφυρες της χώρας της με την Ευρώπη έστειλε χθες και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε: «Επειδή η φιλοδοξία της γειτονικής χώρας είναι να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι προφανές ότι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη απαιτεί και ευρωπαϊκή λογική. Ευρωπαϊκή αντίληψη. Και είμαι βέβαιος ότι τόσο η νεοεκλεγείσα πρόεδρος όσο και η κυβέρνηση που πρόκειται να σχηματιστεί σύντομα στα Σκόπια θα καταλάβουν ακριβώς αυτό το μήνυμα».   

Υπέρβαση εσόδων, αύξηση οφειλών

Εσοδα 1,7 δισ. ευρώ από ρυθμίσεις οφειλών και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είχε το 2023 ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκο Μηλαπίδη. Μιλώντας στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας κατέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι συνολικές εισπράξεις του ΚΕΑΟ παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε σχέση με τα έτη της πανδημίας όπως και του 2022, και ο εισπρακτικός στόχος του 1,5 δισ. ευρώ ξεπεράστηκε κατά πολύ. Βέβαια, σημαντικά αυξημένες ήταν και οι συνολικές οφειλές, όμως, όπως επισήμανε ο κ. Μηλαπίδης,  η ετήσια μεταβολή ήταν της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ και αφορά κυρίως την αύξηση πρόσθετων τελών. Και πράγματι,  τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν στα 47,5 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, τρεις μήνες μετά, τον Μάρτιο  2024, ανήλθαν σε 47,8 δισ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT