Ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,5% φέτος και στο 2% το δεύτερο μισό του 2025

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αισιοδοξία εκπέμπουν οι Βρυξέλλες για ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη από ό,τι αρχικά προβλεπόταν και ενώ απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, όπου το «κόστος ζωής» αποτελεί βασική ανησυχία για τους ψηφοφόρους που θα προσέλθουν στις κάλπες, σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί στο 2,5% φέτος, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, πριν φθάσει δηλαδή τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο 2% το δεύτερο μισό του 2025. Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις, η Κομισιόν προέβλεπε πιο σταδιακή μείωση του πληθωρισμού στο 2,7% το 2024 και στο 2,2% το 2025, αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί και η πρόβλεψη για την ανάπτυξη, που παραμένει η ίδια, θα φθάσει δηλαδή το 0,8% φέτος στην Ευρωζώνη, ενώ θα αγγίξει το 1% σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2024, αυξημένη κατά 0,1% από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί και ενώ το 2023 έφθασε το 0,4%. Δικαιολογημένα ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι σχολίασε χθες πως «γυρίσαμε σελίδα», προσθέτοντας ότι «αναμένουμε ενίσχυση στην ανάπτυξη φέτος και περαιτέρω επιτάχυνσή της το 2025.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω και να φθάσει τον στόχο της ΕΚΤ για τον επόμενο χρόνο». Ο ίδιος εκτιμά ότι η πιο ταχεία από την αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των τιμών αγαθών και στις «πιο ήπιες από ό,τι προβλεπόταν» επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές αναταραχές –όπως στις τιμές του αργού πετρελαίου– λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Παρά τη στασιμότητα που χαρακτήρισε την οικονομία της Ευρωζώνης το 2023, ήδη υπάρχουν σημάδια ελαφράς ανάκαμψης τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 0,3% από το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της αύξησης εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης, της ενίσχυσης του τουρισμού και, φυσικά, της μείωσης του πληθωρισμού. Παρ’ όλα αυτά, ο Ιταλός επίτροπος προειδοποίησε ότι πρόκειται απλώς για «ελαφρά» ενίσχυση της ανάπτυξης –καθώς παραμένει σταθερά χαμηλή σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα–, ενώ υπόκειται σε διαρκείς κινδύνους και αστάθεια λόγω του τρέχοντος γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Αλλωστε, η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,3% πέρυσι και αναμένει ανάπτυξη μόλις 0,1% φέτος.

Υπερβολικά ελλείμματα

Ανησυχία προκαλούν στις Βρυξέλλες και άλλα κράτη-μέλη, καθώς θα μπουν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, με τη σχετική έκθεση να αναμένεται στις 19 Ιουνίου, όπως τόνισε ο επίτροπος, αποφεύγοντας ωστόσο –για προφανείς λόγους– να κατονομάσει εκείνα που ξεπερνούν το όριο του 3% του ΑΕΠ. «Δεν μπορώ να προδικάσω τα συμπεράσματα για κανένα κράτος-μέλος», τόνισε. Προειδοποίησε παράλληλα για «θερμό δημοσιονομικό καλοκαίρι», καθώς από τις 21 Ιουνίου θα ζητηθεί από τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν τις ενδιάμεσες εκθέσεις τους –ενόψει της μεταβατικής περιόδου πριν από τον νέο θεσμικό κύκλο–, ενώ θα δρομολογηθούν οι διαπραγματεύσεις για τους νέους κανόνες στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT