Εκρηξη των εξαγωγών του Βιετνάμ στις ΗΠΑ

Εκρηξη των εξαγωγών του Βιετνάμ στις ΗΠΑ

Κινεζικές εταιρείες χρησιμοποιούν τη χώρα ως παρακαμπτήριο για να αποφύγουν αμερικανικούς δασμούς

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις προσπάθειες να μειώσουν το διμερές εμπόριο με την Κίνα αυξάνοντας τους δασμούς, ενώ παράλληλα έχουν ενισχύσει σημαντικά τις εισαγωγές από το Βιετνάμ. Είναι άξιο λόγου ότι το Βιετνάμ βασίζεται στην κινεζική συνδρομή για μεγάλο μέρος των εξαγωγών του, σύμφωνα με στοιχεία. Το εμπόριο διεύρυνε πολύ τις ανισορροπίες, καθώς η εν λόγω χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας πέρυσι σημείωσε πλεόνασμα σε σχέση με την Ουάσιγκτον κοντά στα 105 δισ. δολάρια – 2,5 φορές μεγαλύτερο από ό,τι το 2018, όταν η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε για πρώτη φορά βαρείς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα.

Το Βιετνάμ έχει τώρα το τέταρτο υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και χαμηλότερο μόνο από την Κίνα, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ολοένα και πιο συμβιωτική σχέση προκύπτει από στοιχεία εμπορικών συναλλαγών, τελωνείων και επενδύσεων, τα οποία εξετάζονται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τα Ηνωμένα Εθνη, τις ΗΠΑ, το Βιετνάμ και την Κίνα και επιβεβαιώνονται από προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας (Π.Τ.) και ομάδας οικονομολόγων και ειδικών στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ολα αυτά, λοιπόν, φανερώνουν πως η έκρηξη των εξαγωγών του Βιετνάμ έχει τροφοδοτηθεί με εισαγωγές – εισροές από τη γειτονική Κίνα. Οι εισροές αυτές αντιστοιχούν σχεδόν ακριβώς στην αξία και τις διακυμάνσεις των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Σε προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Π.Τ., που κοινοποιήθηκαν στο Reuters, υπολογίζεται ότι υπάρχει συσχέτιση 96% μεταξύ των δύο ροών από 84% πριν από την προεδρία Τραμπ. «Η αύξηση των κινεζικών εισαγωγών στο Βιετνάμ συμπίπτει με την αύξηση των εξαγωγών του Βιετνάμ στις ΗΠΑ, συνεπώς μπορεί να θεωρηθεί από την Ουάσιγκτον πως κινεζικές εταιρείες χρησιμοποιούν τη χώρα ως παρακαμπτήριο των επιπλέον αμερικανικών δασμών στα προϊόντα τους», δήλωσε ο Ντάρεν Τέι, προϊστάμενος οικονομολόγος στην ερευνητική εταιρεία BMI, επισημαίνοντας ότι αυτό δυνητικά θα κατέληγε σε δασμούς κατά του Βιετνάμ μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Εν τω μεταξύ, η διογκούμενη εμπορική ανισορροπία παρατηρείται ενόσω το Βιετνάμ επιδιώκει να αποκτήσει καθεστώς οικονομίας της αγοράς στην Ουάσιγκτον, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πίεσε να αναβαθμίσει τους διπλωματικούς δεσμούς με τον πρώην εχθρό του. Πάνω από 114 δισ. δολάρια έφθασαν πέρυσι οι εισαγωγές αγαθών των ΗΠΑ από το Βιετνάμ, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκαν από το 2018. Αυτή η αύξηση αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ της πτώσης των 110 δισ. δολαρίων από το 2018 στις εισαγωγές από το Πεκίνο, όπως δείχνουν τα εμπορικά στοιχεία των ΗΠΑ.

Σε βασικούς κλάδους, όπως η κλωστοϋφαντουργία και ο ηλεκτρικός εξοπλισμός, «το Βιετνάμ κατέλαβε περισσότερο από το 60% των ζημιών της Κίνας», δήλωσε ο Νγκούγιεν Χουνγκ, ειδικός στις αλυσίδες εφοδιασμού στο Πανεπιστήμιο RMIT του Βιετνάμ. Ωστόσο, η κινεζική εισροή παραμένει ζωτικής σημασίας, διότι πολλά από αυτά που εξάγει το Βιετνάμ στις ΗΠΑ αποτελούνται από εξαρτήματα και μηχανισμούς κινεζικής κατασκευής, όπως φαίνεται στα στοιχεία. Τα εισαγόμενα εξαρτήματα αντιπροσώπευαν το 2022 περίπου το 80% της αξίας των εξαγωγών ηλεκτρονικών ειδών του Βιετνάμ –οι κύριες εισαγωγές των ΗΠΑ από το Ανόι– σύμφωνα με στοιχεία της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

Τέλος, περίπου το 90% των ενδιάμεσων αγαθών που εισήχθησαν από τις βιομηχανίες ηλεκτρονικών και κλωστοϋφαντουργικών του Βιετνάμ το 2020, στη συνέχεια «ενσωματώθηκαν στις εξαγωγές», ανέφερε σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, σημειώνοντας ότι ήταν ποσοστό υψηλότερο από μια δεκαετία νωρίτερα και πολύ πάνω από τον μέσο όρο στις βιομηχανικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT