Πού υπερτερεί η Ελλάδα έναντι της Ευρωζώνης – Δυνατά σημεία και αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας

Πού υπερτερεί η Ελλάδα έναντι της Ευρωζώνης – Δυνατά σημεία και αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας

Τι δείχνουν τα στοιχεία των εαρινών προβλέψεων που ανακοίνωσε η Κομισιόν

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών είναι τα δυνατά, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, στοιχεία της στην τρέχουσα συγκυρία, όπως αναδεικνύονται μέσα από τους στατιστικούς πίνακες των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Στον αντίποδα, τα αδύνατα στοιχεία, με επιδόσεις που κατατάσσουν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις και χτυπούν καμπανάκι για το μέλλον, περιλαμβάνουν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, τις αποταμιεύσεις και φυσικά το δημόσιο χρέος, αλλά και το δημογραφικό.

Οπως αναφέρει και η έκθεση, η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία ήταν ισχυρή και ο ρυθμός παραμένει υπερδιπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με πρόβλεψη για 2,2% φέτος έναντι 0,8% στην Ευρωζώνη, κάτι που τοποθετεί την Ελλάδα στην 8η υψηλότερη θέση. Είναι, πάντως, χαμηλότερος από την πρόσφατη κυβερνητική πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας για 2,5% και σημαντικά χαμηλότερος από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού (2,9%). Αντιστοίχως, για τις επενδύσεις προβλέπεται από την Κομισιόν αύξηση 6,7% το 2024, που είναι η 2η υψηλότερη στην Ευρωζώνη, η οποία προβλέπεται να επιτύχει μέσο όρο αύξησης 0,1%. Η κυβέρνηση, πιο αισιόδοξη, εκτιμά ρυθμό 9,1% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της στον προϋπολογισμό για 15,1%). Να σημειωθεί πάντως ότι, παρά την επιτάχυνση, το ποσοστό των ελληνικών επενδύσεων στο ΑΕΠ φτάνει το 14% και είναι πολύ χαμηλότερο από το 22% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Τα δημοσιονομικά

Στα πλέον δυνατά στοιχεία της οικονομίας περιλαμβάνεται και το δημοσιονομικό. Με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 3η καλύτερη θέση στην Ευρωζώνη (μετά την Κύπρο και τη Δανία), η οποία κατά μέσον όρο έχει πρωτογενές έλλειμμα 1,9%.

Η δημοσιονομική αυτή πειθαρχία έχει έρθει βεβαίως ως αποτέλεσμα της ανάγκης αντιμετώπισης της μεγαλύτερης ίσως αδυναμίας της ελληνικής οικονομίας, του δημοσίου χρέους της. Με εκτίμηση της Κομισιόν για δημόσιο χρέος 153,9% του ΑΕΠ, η Ελλάδα καταλαμβάνει, πάντα, την 1η θέση στην Ευρωζώνη, όπου κατά μέσον όρο το δημόσιο χρέος είναι 90% του ΑΕΠ.

Ψηλά μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης η Ελλάδα σε ρυθμό ανάπτυξης και εκτιμώμενη αύξηση των επενδύσεων για φέτος.

Μεγάλη πηγή ανησυχίας είναι, εξάλλου, το έτερο σκέλος των δίδυμων ελλειμμάτων που οδήγησαν στην κρίση, το εξωτερικό έλλειμμα. Δεν φτάνει βεβαίως στα προμνημονιακά επίπεδα, αλλά με 5,2% του ΑΕΠ το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι το 2ο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, που έχει κατά μέσον όρο πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. Επίσης, με 15,1% του ΑΕΠ, το εμπορικό έλλειμμα είναι το 3ο υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα βεβαίως τα πάει καλά στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (χάρη στον τουρισμό κυρίως), και με προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης 4,2% το 2024, έναντι 0,9% της Ευρωζώνης, καταλαμβάνει την τρίτη καλύτερη θέση. Ωστόσο, αυξάνονται γρήγορα και οι (πολύ υψηλότερες σε όγκο) εισαγωγές: 3,8% προβλέπεται η αύξηση για φέτος, ο 5ος υψηλότερος ρυθμός στην Ευρωζώνη, όπου κατά μέσον όρο η αύξηση θα είναι 0,9%.

Το πρόβλημα του ισοζυγίου αντανακλάται στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών. Η Ελλάδα είναι η μόνη με αρνητικό ποσοστό αποταμιεύσεων, -1,5% το 2025, έναντι 15,5% στην Ευρωζώνη. Κάτι που συνιστά μεσοπρόθεσμα πρόβλημα και για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και της ανάπτυξης, όπως προειδοποιούν οι οικονομικοί αναλυτές.

Στα μεγάλα αρνητικά στοιχεία της οικονομίας, παρά τη βελτίωση των τελευταίων ετών, παραμένει φυσικά η ανεργία. Με πρόβλεψη για ποσοστό 10,3% φέτος, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 2η θέση στην Ευρωζώνη, όπου το ποσοστό είναι 6,6%.

Μείωση πληθυσμού

Απογοητευτική είναι τέλος η πρόβλεψη της Κομισιόν για τον πληθυσμό. Εκτιμά συνέχιση της μείωσής του κατά 0,4% φέτος (και κατά 0,3% το 2025). Μειώσεις προβλέπονται επίσης για άλλες δύο στις 20 χώρες της Ευρωζώνης, με την Ελλάδα να έχει τη μεγαλύτερη. Κατά μέσον όρο στην Ευρωζώνη ο πληθυσμός προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT