Ενδιαφέρον αμερικανικού fund για την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Ενδιαφέρον αμερικανικού fund για την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Το κρατικό DFC πήρε τη σχετική απόφαση μετά από οικονομική και τεχνική αξιολόγηση του έργου και η συνδρομή του θα έχει μορφή, είτε συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο είτε δανειοδότησης είτε συνδυασμού των δύο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης

Το αμερικανικό κρατικό fund DFC εκδήλωσε ενδιαφέρον για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Μέσω επιστολής προθέσεως (Letter Of Intent), το DFC μετέφερε και επίσημα στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ πως προσανατολίζεται σε μία πιθανή συνεργασία για τη σύνδεση “Great Sea Interconnector”.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, το DFC πήρε τη σχετική απόφαση μετά από οικονομική και τεχνική αξιολόγηση του έργου και η συνδρομή του θα έχει μορφή, είτε συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο είτε δανειοδότησης είτε συνδυασμού των δύο.

Προ ολίγων ημερών, στελέχη του ΑΔΜΗΕ και του DFC συζήτησαν για τις προοπτικές σε τηλεδιάσκεψη όπου συμμετείχαν και στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εκεί σκιαγραφήθηκαν και οι πιθανές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο έργο. 

Βασική προϋπόθεση για την οριστική απόφαση του DFC, αποτελεί η έγκαιρη ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου από τις ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οταν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη σε μήκος και βάθος υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος στον κόσμο. Η σύνδεση θα έχει μεταφορική ισχύ 1.000 MW, τάσει 500 kV. Το μήκος της διασύνδεσης θα αγγίζει τα 1.208 χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος της θα φτάνει στα 3.000 μέτρα.

«Καλωσορίζουμε την επισημοποίηση του ενδιαφέροντος από το DFC για συμμετοχή στον Great Sea Interconnector» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, λέγοντας πως η κίνηση αυτή «συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια υλοποίησης του έργου, το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους Κύπριους και τους Ελληνες καταναλωτές».

Ο κ. Μανουσάκης ευχαρίστησε την πρεσβεία των ΗΠΑ και προσωπικά τον πρέσβη Γιώργο Τσούνη, όπως και την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας. 

Με πληροφορίες από ΑΔΜΗΕ και ΕΡΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT