Υποβολή δηλώσεων ειδικού φόρου ακινήτων από τις επιχειρήσεις

Υποβολή δηλώσεων ειδικού φόρου ακινήτων από τις επιχειρήσεις

Η προθεσμία εκπνέει στις 31 Μαΐου, ενώ για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων του ειδικού φόρου ακινήτων για χιλιάδες επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες. Τον ειδικό φόρο ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, υποχρεούνται να πληρώσουν νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες (υπεράκτιες ή εξωχώριες εταιρείες – offshore κ.λπ.), κάθε μορφής εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων, κάθε μορφής καταπίστευμα (trust) που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι τις 31 Μαΐου, ενώ για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ο φόρος που αναλογεί καταβάλλεται εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης.

Σημειώνεται ότι στο πέρασμα των χρόνων οι κυβερνήσεις έχουν απαλλάξει χιλιάδες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα πλέον να είναι σημαντικά λιγότερες οι υπόχρεες επιχειρήσεις που καταβάλλουν τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων. Οπως προκύπτει από τον τόμο των φορολογικών δαπανών, το 2022 έγινε χρήση των φοροαπαλλαγών (από τον ειδικό φόρο ακινήτων) σε 10.113 περιπτώσεις, που γλίτωσαν 5,3 δισ. ευρώ. Με τον χρόνο υποβολής των δηλώσεων να εκπνέει στο τέλος του μήνα, η ΑΑΔΕ διευκρινίζει τα εξής:

1. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έχουν:

– Ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης οι οποίες έχουν ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους, την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων.

– Ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστήσει γραφεία στην Ελλάδα και πλοιοκτήτριες εταιρείες εμπορικών πλοίων.

– Νομικά πρόσωπα τα οποία αποδεδειγμένα επιδιώκουν στην Ελλάδα σκοπούς κοινωφελείς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, εκπαιδευτικούς.

– Εταιρείες που έχουν την έδρα τους σύμφωνα με το καταστατικό τους στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της E.E., των οποίων το σύνολο των ονομαστικών μετοχών, μεριδίων ή μερίδων ανήκει σε ίδρυμα ημεδαπό ή αλλοδαπό, εφόσον αποδεδειγμένα επιδιώκουν στην Ελλάδα κοινωφελείς σκοπούς για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό.

2. Η δήλωση που υποβάλλεται χωρίς την καταβολή του φόρου θεωρείται απαράδεκτη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT