Διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ: Ενδιαφέρον από αμερικανικό fund

Διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ: Ενδιαφέρον από αμερικανικό fund

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον του κρατικού αμερικανικού fund DFC να συμμετάσχει στη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, είτε μετοχικά, είτε με τη μορφή δανειοδότησης, είτε σε συνδυασμό των δύο, ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, για την τελική επενδυτική απόφαση, όπως σημειώνεται, αποτελεί η έγκαιρη ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου από τις ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου. Μένει να δούμε εάν το ενδιαφέρον του αμερικανικού fund θα συγκινήσει την κυπριακή πλευρά, η οποία έχει τραβήξει… χειρόφρενο. Η ΡΑΑΕΥ από ελληνικής πλευράς έχει προχωρήσει στη μεθοδολογία υπολογισμού του ετήσιου εσόδου του ΑΔΜΗΕ για το έργο, όχι όμως και η ΡΑΕΚ Κύπρου. Οι πληροφορίες φέρουν μάλιστα τη ΡΑΕΚ να αρνήθηκε συνάντηση με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε., η οποία έχει χρηματοδοτήσει το έργο με το ποσό των 657 εκατ. ευρώ και δεν θα ήθελε να ναυαγήσει.

Πρόβλεψη για περαιτέρω άνοδο των τραπεζικών μετοχών

Περαιτέρω άνοδο των τραπεζικών μετοχών προβλέπει η Eurobank Equities σε χθεσινή ανάλυσή της, εκτιμώντας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν καλύψει την ανοδική κίνηση των ομοειδών μετοχών στην Ε.Ε., αλλά εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount άνω του 20%. Μετά και τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, που σύμφωνα με τη Eurobank Equities ξεπέρασαν τις προσδοκίες, η χρηματιστηριακή θέτει ως τιμή-στόχο τα 2,41 ευρώ για την Alpha Bank, τα 10,37 ευρώ για την Εθνική και τα 5,40 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Διανομή μερίσματος για το 2023 από την Prodea

Μέρισμα 0,247 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023 θα προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της Prodea στην τακτική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου. Δεδομένου ότι έχει διανεμηθεί προσωρινό μέρισμα 0,110 ευρώ, το υπόλοιπο προς διανομή ποσό ανέρχεται σε 0,137 ευρώ ανά μετοχή. Η εταιρεία ενίσχυσε κατά 10,3%, σε 165,2 εκατ. ευρώ τα έσοδα από μισθώματα πέρυσι, ετησίως, με τον συνολικό τζίρο να διαμορφώνεται σε περίπου 169 εκατ. ευρώ.

Placement 4,5 εκατ. μετοχών από Mytilineos

Η προπαρασκευή για την εισαγωγή της Mytilineos στο χρηματιστήριο του Λονδίνου συνεχίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρεί placement 4,5 εκατ. μετοχών, που αντιστοιχούν στο 3,2% του μετοχικού κεφαλαίου. Πρόκειται για μετοχές που ανήκουν στον μεγαλομέτοχο της εταιρείας Ευ. Μυτιληναίο, ο οποίος κατέχει περίπου το 26% των μετοχών. Ετσι, με το placement από τη μια αυξάνονται οι μετοχές που βρίσκονται σε διασπορά, ενώ ο Ευ. Μυτιληναίος εξακολουθεί να διατηρεί τη συμμετοχή του σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το πακέτο μετοχών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατεθεί από τις εταιρείες συμφερόντων του κ. Μυτιληναίου, Frezia LTD και Kilteo LTD, και την όλη διαδικασία «τρέχει» η Citi.

Καταγγελία για αναθέσεις σε εταιρεία «φάντασμα»

Εξι απευθείας αναθέσεις, ύψους 132.990 ευρώ, από τη ΔΥΠΑ σε εταιρεία «φάντασμα» καταγγέλλουν ομοσπονδίες και σύλλογοι εργαζομένων στον ΟΑΕΔ και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν βρέθηκε να κατέχει ουδεμία ιστοσελίδα ή κάποιο λογαριασμό σε κοινωνικά δίκτυα, ούτε καν σταθερό τηλέφωνο, παρότι ως δραστηριότητες και σκοπούς έχει, μεταξύ άλλων, τις υπηρεσίες σχεδιασμού εφαρμογών, web portals, έκδοση λογισμικού, παραγωγή αφισών και διαφημιστικού υλικού κ.ά. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την καταγγελία, δεν βρέθηκαν δημοσιοποιημένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ανάλογη δραστηριότητα, δηλαδή ανάληψη έργων στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Ολες, δε, οι απευθείας αναθέσεις έχουν ως αντικείμενο την επικοινωνιακή προβολή δράσεων της ΔΥΠΑ. Για το θέμα κατατέθηκε και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Οι απευθείας αναθέσεις, βέβαια, ανέδειξαν ένα πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στην εκ των προτέρων γνωμοδότηση όλων των συμβάσεων από μια ανεξάρτητη αρχή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT