Τα σενάρια της Fed προκαλούν σύγχυση

Τα σενάρια της Fed προκαλούν σύγχυση

Οι διαφορετικές αναλύσεις προετοιμάζουν για την αντίδραση της τράπεζας σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουν τα στελέχη της

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου την 1η Μαΐου ότι δεν θα μιλήσει υποθετικά για την οικονομία, αλλά θα εστιάσει σε αυτό που ο ίδιος και οι συνεργάτες του στρέφονται, ήτοι στη συζήτηση για τη νομισματική πολιτική. Εγκαταλείποντας τις ρητές οδηγίες σχετικά με την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων φέτος, οι ανωτέρω επικεντρώνονται στις διαφορετικές πορείες τις οποίες μπορεί βραχυπροθέσμως να ακολουθήσει η οικονομία και τη δική τους ενδεχόμενη αντίδραση.

Ως αποτέλεσμα, η προσοχή θα μετατοπιστεί από τις λεπτομερείς οικονομικές προβλέψεις σε τριμηνιαία βάση προς ένα ευρύτερο φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων. Οπως είναι γνωστό, «η ανάλυση σεναρίων» δεν αποσκοπεί στην εξήγηση κάθε σοκ και υπό κανονικές συνθήκες μπορεί να ισοδυναμεί με έναν «αρκετά κοινότοπο» κατάλογο οικονομικών αφηγήσεων που παρουσιάζονται σε κάθε συνεδρίαση. «Η ανάλυση σεναρίων γίνεται σημαντική για τον χειρισμό των ιδιαιτέρως αβέβαιων καταστάσεων ως προς το τι θα ακολουθήσει», τονίζει ο Αντούλιο Μπόμφεμ, πρώην σύμβουλος του Πάουελ.

Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση πολιτικής για την Τράπεζα της Αγγλίας αναφέρεται πως ο πρώην πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, συνέστησε την ανάλυση σεναρίων ως τρόπο «να εξεταστούν οι βασικοί κίνδυνοι για τις μακροοικονομικές προοπτικές» και να βοηθηθεί το κοινό να καταλάβει πώς θα αντιδρούσε η τράπεζα. «Υπάρχει μια σειρά από σενάρια, σύμφωνα με τα οποία θα γίνονταν διαφορετικές κινήσεις σε επίπεδο πολιτικής και θεωρώ πως η εξέτασή τους είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να αποκαλύψω και τις αντίστοιχες αντιδράσεις και όχι να κάνω ακριβέστερες προβλέψεις», εκτιμά η πρόεδρος της Fed Σαν Φρανσίσκο, Μαίρη Ντάλι.

Εάν η βασική γραμμή της Fed είναι μια συνεχιζόμενη πτώση του πληθωρισμού και ενδεχόμενες μειώσεις επιτοκίων, οι εναλλακτικές περιλαμβάνουν την ανεργία στις ΗΠΑ, η οποία τείνει να αυξάνεται και τις περικοπές στο κόστος δανεισμού, που πλησιάζουν γρήγορα, το ότι ο πληθωρισμός αργεί να μειωθεί και οι περικοπές καθυστερούν, το ότι ο πληθωρισμός επιταχύνεται απροσδόκητα και οι αυξήσεις επιτοκίων καθίστανται δικαιολογημένες, καθώς και, τέλος, στην πιο δύσκολη περίπτωση το να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα ο δείκτης. Το να τα εκθέσεις όλα αυτά άνευ δεσμεύσεων αποτελεί μια πρόκληση. Εάν οι αντιλήψεις των ανθρώπων και της αγοράς είναι πολύ μπροστά ή υστερούν σε σχέση με τη Fed, μπορεί να καταστήσουν την πολιτική λιγότερο αποτελεσματική και το έργο της τελευταίας δυσχερέστερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT