Ειδοποιητήρια από το ΚΕΑΟ προς οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Ειδοποιητήρια από το ΚΕΑΟ προς οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Στόχος η είσπραξη 1,65 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους – 23.275 ατομικές ειδοποιήσεις εστάλησαν το α΄ τρίμηνο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζικές επιστολές προς τους οφειλέτες, καθώς και συστηματική παρακολούθηση των εντασσόμενων οφειλετών σε ρυθμίσεις περιλαμβάνει ο κεντρικός σχεδιασμός του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 1,65 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Ηδη εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 εστάλησαν 23.275 ατομικές ειδοποιήσεις προς οφειλέτες του ΕΦΚΑ με την προειδοποίηση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εις βάρος τους με κατασχέσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, και εντός 3 μηνών από τη δημιουργία της οφειλής ή 70 ημερών από την απώλεια της ρύθμισης, το ΚΕΑΟ θα κινεί τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

Να σημειωθεί ότι, πλέον, οι επιλογές ρύθμισης που έχουν οι οφειλέτες όταν λαμβάνουν τα ειδοποιητήρια είναι η ένταξη στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, με επιτόκιο που έχει «παγώσει» στο 5,5% έως και το 2025. Υπάρχει βέβαια και η λύση των έναντι πληρωμών, μέσω των οποίων οι οφειλέτες δείχνουν πως περιοδικά μπορούν να καταβάλλουν ένα μέρος του χρέους, γλιτώνοντας έτσι την ένταξή τους στη λίστα των κακοπληρωτών.

Πάντως, βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου του ΚΕΑΟ για το 2024 υπάρχει αξιολόγηση οφειλών και οφειλετών, ώστε να φαίνεται αμέσως για ποιους μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Η αποστολή των ατομικών ειδοποιήσεων, η λήψη αναγκαστικών μέτρων, ο διαχωρισμός οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας και ο εντοπισμός των πραγματικά υπευθύνων σε περιπτώσεις οργανωμένης εισφοροδιαφυγής προϋποθέτουν την πρόσβαση σε επικαιροποιημένα και πλήρη στοιχεία μητρώου. Βάσει του σχεδίου, το ΚΕΑΟ θα διενεργεί ελέγχους προχωρώντας μεταξύ άλλων και σε διασταυρώσεις με στοιχεία που τηρούνται σε άλλες υπηρεσίες (ΓΓΠΣ, ΓΕΜΗ, ΕΛ.ΑΣ., ΗΔΙΚΑ, Εθνικό Τυπογραφείο κ.λπ.). Ετσι, για παράδειγμα, θα μπορεί να εντοπίζεται η αλλαγή διοικητικού συμβουλίου σε κάποια ανώνυμη εταιρεία κατόπιν διασταύρωσης με το μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης οφειλών και οφειλετών, οι οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν εντός 20 ημερών από την παραλαβή της ατομικής ειδοποίησης για την τακτοποίηση οφειλής ή οι οφειλέτες με απώλεια ρύθμισης θα μπαίνουν με προτεραιότητα στο στόχαστρο. Βοηθητικά θα λειτουργήσει το προφίλ του οφειλέτη που δημιουργούν πλέον οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, όπου λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά του (νομική μορφή, δραστηριότητα), αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του σχετικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του. Αλλά και οι οφειλές αυτές καθαυτές κατηγοριοποιούνται ως προς το ύψος και την παλαιότητά τους. Για παράδειγμα, θα εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών, ώστε να εκτιμηθεί εάν οφείλονται στην ευρύτερη οικονομική κατάσταση ή σε συστηματική αφερεγγυότητα του οφειλέτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT