Αναζητούνται νέοι επενδυτές ​​​​​​​για την AMK της Attica Bank

Αναζητούνται νέοι επενδυτές ​​​​​​​για την AMK της Attica Bank

Ξεπερνάει τα 600 εκατ. ευρώ ο «λογαριασμός» της κεφαλαιακής ενίσχυσης

3' 9" χρόνος ανάγνωσης

Σε αναζήτηση νέων επενδυτών που θα υποστηρίξουν το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank και θα συμμετάσχουν στη δημιουργία του 5ου πόλου στο τραπεζικό σύστημα προσανατολίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ενδιαφερόμενα μέρη σε μια προσπάθεια να επιμεριστεί το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας. Η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) επιδιώκεται, με δεδομένα τα υψηλά κεφάλαια που –σύμφωνα με πληροφορίες– προϋποθέτει η εξυγίανση της ενιαίας τράπεζας που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση Attica και Παγκρήτιας, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις προσδιορίζονται πλέον πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι πιθανοί νέοι επενδυτές αναζητούνται μεταξύ funds που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ από κοινού με τη Thrivest Holdings (συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου), για να στηρίξουν το εγχείρημα ενίσχυσης του ανταγωνισμού στον τραπεζικό κλάδο με τη δημιουργία του 5ου πόλου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το εγχείρημα συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με δεδομένο και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της ΑΜΚ που προβλέπει –εκτός από την πλήρη εξυγίανση της ενιαίας τράπεζας που θα δημιουργηθεί– ικανά κεφάλαια για να στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή νέων επενδυτών προβάλλει αναγκαία συνθήκη προκειμένου να καλυφθεί η ΑΜΚ, με δεδομένο τον περιορισμό του ύψους των κεφαλαίων που προτίθεται να επενδύσει η Thrivest Holdings, αλλά και τους «δημοσιονομικούς κόφτες» που τίθενται για τη συμμετοχή του βασικού μετόχου, δηλαδή του ΤΧΣ, αλλά και του ΕΦΚΑ. Οι τελευταίοι «αυξομειώνονται» το τελευταίο διάστημα μεταξύ 350 έως 440 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και το κόστος που επιφέρει για την Attica Bank η μετατροπή σε βασικό κεφάλαιο της κατηγορίας CET1, του Tier II ομολόγου, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ που είχε εκδοθεί στα τέλη του 2018 και είχε καλυφθεί από το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank και η συμμετοχή στην αύξηση δεν γίνεται στη βάση διάσωσης της τράπεζας, αλλά της διατήρησης της αξίας της επένδυσής του, που αποτελεί επίσης «κόκκινη γραμμή» βάσει του άρθρου 8 του αναθεωρημένου νόμου για τη λειτουργία του Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή του νόμου έτσι ώστε το ΤΧΣ να «απαγκιστρωθεί» από τον σχετικό περιορισμό έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά αποτελεί χρονοβόρα λύση, καθώς απαιτεί εγκρίσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες άλλωστε δεν θεωρούνται δεδομένες.

Η εξυγίανση της ενιαίας τράπεζας που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση Attica και Παγκρήτιας απαιτεί υψηλά κεφάλαια.

Η Thrivest έχει επενδύσει προς το παρόν 64 εκατ. ευρώ στην Attica Bank και άλλα 90 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια, ανεβάζοντας το σύνολο της επένδυσής της μέχρι σήμερα στα 154 εκατ. ευρώ. Ελέγχει το 4,4% της τράπεζας, ενώ άλλο ένα 5% ελέγχεται μέσω της Παγκρήτιας. Στόχος της είναι η αύξηση του ποσοστού που θα ελέγχει στην ενιαία τράπεζα που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση, στο 51%.

Ο τελικός λογαριασμός της ΑΜΚ προϋποθέτει την υποβολή από τον επενδυτικό οίκο DBRS της αξιολόγησης των χαρτοφυλακίων που θα ενταχθούν στο «Ηρακλής», η οποία παρατείνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα έως ότου οριστικοποιηθεί και η συμφωνία μεταξύ των επενδυτών. Ο λογαριασμός φαίνεται να μεγαλώνει, με δεδομένο ότι ο μηχανισμός κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙΙ» έχει καταστεί πλέον ακριβότερος για τις νέες τιτλοποιήσεις.

Η άνοδος του κόστους είναι συνέπεια της πιστοληπτικής αναβάθμισης της χώρας, που απαιτεί υψηλότερη διαβάθμιση, δηλαδή ΒΒ+ για τον τίτλο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) που θα εκδοθεί, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό το εύρος του senior note εις βάρος του μεσαίου (mezzanine) και χαμηλής (senior) εξοφλητικής προτεραιότητας τίτλου, που παράγει μεγαλύτερες ζημίες στην τιτλοποίηση.

Τα κόκκινα δάνεια της Attica Bank ανέρχονται περίπου σε 2 δισ. ευρώ, αλλά στον τελικό λογαριασμό θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες για την εξυγίανση και της Παγκρήτιας Τράπεζας που βαρύνεται με κόκκινα δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ και τα οποία επιδιώκεται να ενταχθούν επίσης στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙΙ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT