Υψηλότερες αποδοχές για όσους έχουν δεξιότητες ΑΙ

Υψηλότερες αποδοχές για όσους έχουν δεξιότητες ΑΙ

Στις ΗΠΑ, οι διαφορές στους μισθούς αγγίζουν το 49% στον κλάδο των δικηγόρων και φτάνουν στο 33% για τους οικονομικούς αναλυτές

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά υψηλότερος είναι ο προσφερόμενος μισθός στις θέσεις που απαιτούν δεξιότητες σχετικές με την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με νέα έκθεση της PwC βάσει αγγελιών που αναρτήθηκαν πέρυσι για ευρεία γκάμα επαγγελμάτων, από προγραμματιστές μέχρι δικηγόρους και λογιστές.

Ενδεικτικά, ανάμεσα στις 15 χώρες που εξετάστηκαν, οι αποδοχές για τέτοιους ρόλους στις ΗΠΑ ήταν 25% υψηλότερες σε σύγκριση με τις θέσεις που δεν απαιτούσαν δεξιότητες ΑΙ. Στη Βρετανία ήταν 14% υψηλότερες, στον Καναδά 11%, στη Σιγκαπούρη 7% και στην Αυστραλία 6%.

Οι διαφορές ήταν ιδιαίτερα έντονες ανάλογα με τον τομέα απασχόλησης. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι δικηγόροι που μπορούν να διαχειριστούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να πάρουν έως και 49% υψηλότερες αποδοχές από συναδέλφους τους χωρίς τέτοιες δεξιότητες, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές επιπλέον 33%.

«Οι χώρες και οι τομείς με υψηλή ζήτηση για δεξιότητες ΑΙ τείνουν να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες διαφορές στους μισθούς, ιδίως εάν υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων», εξήγησε ο Mέντι Σάχνε, οικονομολόγος στην PwC Βρετανίας.

Μεταξύ 2012 και 2023, ο αριθμός των θέσεων που απαιτούν δεξιότητες ΑΙ αυξήθηκε 3,5 φορές ταχύτερα σε σύγκριση με το σύνολο των θέσεων σε όλες τις χώρες που εξετάστηκαν, σύμφωνα με την έρευνα. «Οσο συνεχίζεται η ανάπτυξη της ΑΙ, η τάση αυτή είναι πιθανό να ενισχυθεί, δημιουργώντας νέους ρόλους, ενώ παράλληλα θα μειώνεται η ζήτηση για ορισμένες δεξιότητες οι οποίες μπορούν να γίνουν πιο αποδοτικές με τη χρήση ΑΙ», τόνισε ο Σάχνε.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η παραγωγικότητα στους κλάδους που εκτίθενται περισσότερο στην ΑΙ –όπου δηλαδή μπορεί να αξιοποιηθεί εύκολα για την υλοποίηση συγκεκριμένων εργασιών όπως στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες– αυξάνεται 4,8 φορές ταχύτερα σε σύγκριση με άλλους κλάδους. Μια επιχείρηση γίνεται πιο παραγωγική εάν παράγει την ίδια ή και μεγαλύτερη ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών με λιγότερο προσωπικό ή με μικρότερα ωράρια. Η υψηλότερη εργασιακή παραγωγικότητα φαίνεται να είναι και το «κλειδί» για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

«Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της αύξησης των πραγματικών μισθών και για τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως όταν ο αριθμός των ωρών εργασίας σε μια οικονομία ενδεχομένως μειώνεται όσο γερνάει ο πληθυσμός», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ομιλία του αυτή την εβδομάδα ο Ράνταλ Kρόζνερ, μέλος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT