Σταθερό επιτόκιο για ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία έως τα τέλη Μαρτίου 2025

Σταθερό επιτόκιο για ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία έως τα τέλη Μαρτίου 2025

Το επιτόκιο «παγώνει» στο 4,34% για πληρωμές έως 12 δόσεις και στο 5,84% για έως 48 δόσεις

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παγώνουν» για ένα χρόνο τα επιτόκια για όσους έχουν ρυθμισμένες οφειλές στην εφορία, σύμφωνα με τη νέα διάταξη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες χρεώσεις που θα ανάγκαζαν ενδεχομένως κάποιους να σταματήσουν να πληρώνουν. Το επιτόκιο των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την ΑΑΔΕ που έχουν τεθεί σε ρύθμιση θα μείνει σταθερό μέχρι και τις 31/3/2025 στο ύψος στο οποίο είχε διαμορφωθεί μέχρι τις 31/3/2024. Σημειώνεται, δε, πως το μέτρο αυτό θα έχει και αναδρομικό χαρακτήρα από 1/4/2024 τόσο για τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν τον προηγούμενο μήνα όσο και για εκείνες που βρίσκονταν ήδη σε ισχύ. Με βάση τα ανωτέρω, το ύψος των επιτοκίων για τις δόσεις οφειλών σε ρύθμιση διαμορφώνεται σε:

– 4,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε 12 μηνιαίες δόσεις.

– 5,84% για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 δόσεις.

Για τις οφειλές που έχουν τεθεί εκ νέου σε ρύθμιση μετά την απώλεια της πρώτης (β΄ υπαγωγή), το επιτόκιο διαμορφώνεται ως εξής:

– 5,84% για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 μηνιαίες δόσεις.

– 7,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.

Χωρίς τη νομοθετική αυτή παρέμβαση οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονταν με επιτόκιο 6,68% για τις ρυθμισμένες σε 12 δόσεις οφειλές και σε 8,18% για οφειλές που έχουν ρυθμιστεί σε περισσότερες από 12 δόσεις.

Σημειώνεται ότι τα νέα επιτόκια αφορούν μόνο την πάγια ρύθμιση που είναι από 12 έως 48 δόσεις και όχι τις έκτακτες ρυθμίσεις (ρυθμίσεις των 72 δόσεων για την ενεργειακή ή πανδημική κρίση και 120 δόσεων), καθώς σε αυτές το επιτόκιο διαμορφώνεται διαφορετικά, σε αντίθεση με αυτό της πάγιας ρύθμισης που υπολογίζεται με βάση το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών, το μέσο επίπεδο του οποίου ανακοινώνει κάθε χρόνο η ΤτΕ. Για τις παλαιές ρυθμίσεις που είναι σε ισχύ το επιτόκιο ήταν χαμηλό και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται αναπροσαρμογή. Αντιθέτως, χρειάζεται για τις ρυθμίσεις που έγιναν από την 1η Απριλίου. Για αυτές η εφορία θα υπολογίσει εκ νέου τις δόσεις, ενώ θα πιστώσει στους λογαριασμούς των οφειλετών τα επιπλέον ποσά που κατέβαλαν.

O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στη διάταξη τόνισε: «Προχωράμε σήμερα, όπως είχαμε δεσμευθεί, με τη νομοθετική ρύθμιση που επιστρέφει για ένα έτος το επιτόκιο των ρυθμίσεων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση στο επίπεδο της περυσινής χρονιάς. Οπως έχουμε κάνει ήδη αντίστοιχα με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, διασφαλίζουμε ότι τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους προς την ΑΑΔΕ χωρίς τις υπέρογκες επιβαρύνσεις που δημιουργούν τα αυξημένα ευρωπαϊκά επιτόκια, τα οποία με τη σειρά τους πιέζουν ανοδικά και τα επιτόκια στην εγχώρια αγορά».

Σημειώνεται ότι τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία φτάνουν τα 107,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,3 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί «ανεπίδεκτα είσπραξης», χωρίς ωστόσο να διαγράφονται από τα βιβλία της ΑΑΔΕ. Ετσι, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο περιορίζεται στα 80,8 δισ. ευρώ. Πέρυσι, με ρυθμίσεις και κατασχέσεις οδηγήθηκαν στο ταμείο εισπράξεις 2,8 δισ. ευρώ, ενώ οι διαγραφές χρεών έφτασαν τα 12 δισ. ευρώ (το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούσε τον ΟΣΕ).

Στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνεται το 77,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών. Αντιθέτως, το 72,9% των οφειλετών συγκεντρώνεται στις οφειλές μεταξύ 50 και 10.000 ευρώ, με το συνολικό τους ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να αγγίζει το 3,7% των συνολικών οφειλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT