Δύο παρεμβάσεις στις ασφαλιστικές εισφορές

Δύο παρεμβάσεις στις ασφαλιστικές εισφορές

Ερχεται νέα μείωση το 2025, ενώ αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού αύξησης των εισφορών στους μη μισθωτούς

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα των ασφαλιστικών εισφορών αναμένονται εντός του επόμενου έτους, παρά το γεγονός ότι τόσο οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα όσο και οι μη μισθωτοί – ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επισημαίνουν ότι αλλαγές προς την κατεύθυνση της μείωσης της επιβάρυνσης θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα. Βάσει του σχεδιασμού της κυβέρνησης αλλά και των προβλέψεων των ήδη ψηφισμένων νόμων, οι δύο μεγάλες αλλαγές αναμένονται εντός του 2025. Και αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα εργοδότες και εργαζομένους, καθώς έχει προβλεφθεί μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,25 ποσοστιαία μονάδα, και τον τομέα των μη μισθωτών, αφού η νέα αύξηση των εισφορών στους μη μισθωτούς θα συνδεθεί με τον νέο δείκτη μεταβολής μισθών.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι, όπως ξεκαθάρισε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρώτη παρέμβαση της κυβέρνησης όταν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας. Κάτι που ήδη έχει προεξοφληθεί από το οικονομικό επιτελείο, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συνολικά κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Εντός του 2025 οι συνολικές εισφορές θα διαμορφωθούν στο 35,66%, από 36,16% που είναι σήμερα. Θα ακολουθήσει ακόμη μία ίδια μείωση το 2027, ώστε οι εισφορές εργοδότη και εργαζομένου να διαμορφωθούν στο 35,16%.

Από το 2025 αλλάζει και το λεγόμενο «ασφαλιστικό πλαφόν» και συνδέεται με έναν καινούργιο δείκτη, τον δείκτη μεταβολής μισθών. Συγκεκριμένα, το ανώτατα όρια ασφαλιστέων αποδοχών από τον επόμενο χρόνο θα διαμορφώνονται βάσει του δείκτη αυτού, για τη δημιουργία του οποίου έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας. Ο ίδιος δείκτης θα καθορίζει άλλωστε και τις αναπροσαρμογές των εισφορών μη μισθωτών. Συγκεκριμένα, ενώ από το 2023 έως και 31/12/2024 οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμένων για όλους τους κλάδους ασφάλισης προσαυξάνονταν κάθε χρόνο κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, από την 1η Ιανουαρίου 2025 και μετά οι εισφορές θα προσαυξάνονται ανά έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT