Ετοιμη να μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ

Ετοιμη να μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ

Ωριμες οι συνθήκες, λέει ο Ολι Ρεν, η πολιτική θα παραμείνει μεν σφιχτή, αλλά υπάρχει πλέον περιθώριο ελιγμού, σημειώνει ο Φίλιπ Λέιν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν οι αξιωματούχοι που επιβεβαιώνουν εμμέσως πλην σαφώς ότι την επόμενη εβδομάδα, ύστερα από δύο χρόνια σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού. Εκκρεμεί βέβαια η ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού του Μαΐου για την Ευρωζώνη, τα οποία θα δημοσιευθούν αυτή την Παρασκευή. Φαίνεται όμως ότι τα στοιχεία αυτά απλώς θα επισφραγίσουν την απόφαση. Ειδικότερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού την επόμενη εβδομάδα. Τόνισε όμως ότι η πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να είναι «σφιχτή» φέτος, καθώς η ανάπτυξη των μισθών δεν θα επανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα πριν από το 2026. «Εκτός απροόπτου, σε αυτή τη φάση έχουμε αρκετά στοιχεία σε αυτά που βλέπουμε, ώστε να αρχίσουμε να αφαιρούμε τα υψηλότερα επίπεδα περιορισμού», σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας ότι η πολιτική θα παραμείνει μεν σφιχτή, αλλά υπάρχει πλέον περιθώριο ελιγμού.

Από την πλευρά του ο Ολι Ρεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, δήλωσε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για μια πρώτη μείωση στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Σε ομιλία του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της κεντρικής τράπεζας, ο Ρεν τόνισε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχωρεί με βιώσιμο τρόπο. Υπενθυμίζεται ότι διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Απρίλιο, μένοντας κάτω από το όριο του 3% για έβδομο συναπτό μήνα.

«Χάρη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2% με έναν βιώσιμο τρόπο και οι συνθήκες είναι συνεπώς ώριμες τον Ιούνιο για να χαλαρώσει η στάση της νομισματικής πολιτικής και να αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι το σενάριο αυτό θα πραγματοποιηθεί εφόσον πράγματι συνεχίσει να πέφτει ο πληθωρισμός και δεν υπάρξουν νέες προκλήσεις στο γεωπολιτικό τοπίο και τον ενεργειακό κλάδο. Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώνεται τώρα στο 4%, βάζοντας ανάχωμα στην αναπτυξιακή τροχιά της Ευρωζώνης. Παρότι και οι δύο αξιωματούχοι έδειξαν σχετική βεβαιότητα για την απόφαση της επόμενης εβδομάδας, απέφυγαν να κάνουν σαφείς εκτιμήσεις για τον Ιούλιο. Η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, δήλωσε ήδη πως το δεύτερο βήμα θα καθυστερήσει. Ο ρυθμός ανάπτυξης των μισθών στην Ευρωζώνη αναμένεται να επιβραδυνθεί «αισθητά» το 2025 και οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσουν τότε να μιλούν για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT