Τέλος εποχής για την Credit Suisse

Τέλος εποχής για την Credit Suisse

H UBS ολοκλήρωσε την ιστορική εξαγορά, η συγχώνευση το επόμενο σημαντικό βήμα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα φάση περνάει το ελβετικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς η UBS ολοκλήρωσε την ιστορική εξαγορά της πρώην ανταγωνίστριάς της Credit Suisse, η οποία παύει να υφίσταται πλέον ως ξεχωριστή νομική οντότητα. «Σήμερα είναι ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι της ενοποίησής μας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Σέρτζιο Ερμότι σε δήλωσή του την Παρασκευή. Η συγχώνευση αποτελεί το επόμενο σημαντικό βήμα που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ο Ερμότι, στο πλαίσιο της τεράστιας ενοποίησης των δύο τραπεζών. Είναι «ζωτικής σημασίας για τη διευκόλυνση της μετάβασης των πελατών στις πλατφόρμες της UBS» και «θα ξεκλειδώσει την επόμενη φάση κόστους, κεφαλαίου, χρηματοδότησης και φορολογικών πλεονεκτημάτων», δήλωσε.

Το τέλος της Credit Suisse κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην Ιστορία και την ανάπτυξη της Ελβετίας. Η πρώην Schweizerische Kreditanstalt ιδρύθηκε το 1856 με σκοπό τη χρηματοδότηση της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου της ορεινής χώρας, ενώ στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια δύναμη – σύμβολο του ρόλου που διαδραμάτισε η χώρα ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Στην πορεία, ωστόσο, η Credit Suisse απέτυχε να προσαρμοστεί στις αλλαγές που επήλθαν στον τραπεζικό κλάδο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, με αποτέλεσμα να παρακμάσει τα τελευταία χρόνια, όταν επλήγη από σειρά σκανδάλων και νομικών ζητημάτων. Τελικά χρειάστηκε να διασωθεί έπειτα από μια μαζική φυγή καταθετών κατά τους τελευταίους μήνες του 2022 και στις αρχές του 2023.

Πάνω από έναν χρόνο μετά το σχέδιο διάσωσης και την επείγουσα εξαγορά, η UBS ολοκλήρωσε πολλά από τα προαπαιτούμενα που είχε θέσει στόχο όταν συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse. Απέκλεισε τα περιουσιακά στοιχεία που δεν ήθελε να αποκτήσει, ανανέωσε τις ηγετικές της ομάδες και έχει αρχίσει να ενοποιεί τα ξεχωριστά συστήματα πληροφορικής των δύο εταιρειών.

Η μετάβαση σε μια ενιαία ενδιάμεση εταιρεία συμμετοχών με έδρα τις ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιουνίου, ενώ η συγχώνευση της Credit Suisse (Schweiz) και της UBS Switzerland αναμένεται να γίνει πράξη το τρίτο τρίμηνο του 2024, αναφέρεται σε ανακοίνωση της UBS. Από σήμερα η UBS «έχει αναλάβει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις» της Credit Suisse, συμπεριλαμβανομένων των ανεξόφλητων χρεογράφων, προστίθεται.

Η Credit Suisse δεν διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο ως ενιαία οντότητα από πέρυσι στις 13 Ιουνίου, όταν πραγματοποιήθηκε το πρώτο σκέλος ολοκλήρωσης της συγχώνευσης. Οι μετοχές της τράπεζας διαγράφηκαν από το ελβετικό χρηματιστήριο και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT