ΔΝΤ: Φορολογικά μέτρα για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης

ΔΝΤ: Φορολογικά μέτρα για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης

Κοινωνική ασφάλιση απέναντι στην κατάργηση θέσεων εργασίας λόγω ΑΙ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης

Φορολογικά μέτρα κοινωνικής προστασίας έχουν «μείζονα ρόλο να διαδραματίσουν» για την αντιστάθμιση των κινδύνων που τίθενται από την τεχνητή νοημοσύνη, και κυρίως την αύξηση των ανισοτήτων, αναφέρει σήμερα σε σημείωμά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Χωρίς κανονιστική ρύθμιση, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, που έχει διαδοθεί από το ChatGPT και άλλα παρόμοια εργαλεία, θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάργηση θέσεων εργασίας στα επαγγέλματα που απαιτούν κατάρτιση και προσόντα, εκτιμά το ΔΝΤ.

Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν τον ορισμό νέων τρόπων για τη χρηματοδότηση ενός διχτυού κοινωνικής προστασίας που θα προορίζεται για αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους, συστήνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Η φορολογική πολιτική έχει μείζονα ρόλο να διαδραματίσει για την υποστήριξη μιας πιο δίκαιης κατανομής των κερδών και των ευκαιριών που συνδέονται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη», τονίζεται στο σημείωμα. «Ωστόσο αυτό απαιτεί σημαντικές αλλαγές των φορολογικών συστημάτων και της κοινωνικής προστασίας σε όλο τον πλανήτη», προσθέτει.

Το ΔΝΤ ζητεί κυρίως την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και την επένδυση στην κατάρτιση για την προετοιμασία των εργαζομένων «στις εργασίες της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης».

Το Ταμείο τάσσεται ωστόσο κατά της επιβολής ενός ειδικού φόρου για την ΑΙ, τον οποίο πρότειναν ερευνητές, εκτιμώντας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα.

Το ΔΝΤ προτείνει αντίθετα να αντιμετωπιστούν δυναμικά τα κενά στα φορολογικά συστήματα που ενθαρρύνουν την κατάργηση θέσεων εργασίας.

Υποστηρίζει επίσης την αύξηση των φόρων επί των εισοδημάτων από το κεφάλαιο ώστε να «αντισταθμιστεί η αύξηση των ανισοτήτων του πλούτου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT